Criminelen opereren steeds vaker vanuit vastgoed op vakantieparken

Foto Pixabay

Recreatief vastgoed wordt steeds gevoeliger voor criminele investeren. Dat blijkt uit onderzoek dat het Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC) in Oost-Nederland heeft laten doen. Volgens het RIEC bestonden er al langer vermoedens van deze ontwikkeling in Oost-Nederland en ook in de rest van Nederland geven gemeenten aan zich zorgen te maken.

Marcouch “Vakantieparken worden soms zelfs gerund door criminelen”

Burgemeester van Arnhem en voorzitter van het RIEC Ahmed Marcouch is bezorgd over het gemak waarmee criminelen via vakantieparken hun geld witwassen: “Vakantieparken kennen een enorme dynamiek en vormen een ideaal object voor criminelen, die soms ook zelf parken runnen. Aanleiding voor het onderzoek waren zorgwekkende signalen over investeringen door criminelen.”

Volgens Marcouch spelen deze problemen niet alleen in Oost-Nederland, maar door het hele land. Daarom pleit de burgermeester voor een landelijke aanpak. Volgens hem zijn de uitkomsten van het onderzoek zo alarmerend, dat het RIEC meteen heeft besloten een vervolgonderzoek in te stellen.

Meerdere verdienmodellen

Onderzoekers waarschuwen voor meer verdienmodellen op vakantieparken. Niet alleen met het verhuren en exploiteren van een vakantiepark of vastgoedobjecten wordt geld verdiend. Ook door arbeidsmigranten te huisvesten, drugs te produceren, illegale prostitutie of met het opslaan van illegale goederen wordt veel geld verdiend.

Dat dit zo gemakkelijk gaat voor criminelen komt mede doordat de koop en verkoop van chalets en stacaravans niet wordt geregistreerd in het Kadaster. Ook wordt er veelal gebruik gemaakt van contant geld. Betalingen zijn door slimme constructies nauwelijks te traceren volgens de onderzoekers.

“Er gaan ontzettend veel geld in om. Miljoenen, mogelijk tientallen miljoenen euro’s. Er is helaas veel te weinig aandacht voor. Het is een blinde vlek. Daarom gaan we aanvullend onderzoek doen. Naast het witwassen is er sprake van illegale bewoning en gebruiken criminelen huizen als opslagplekken en productielocaties voor drugs. Sommige eigenaren zijn zelf crimineel,” zegt Marcouch. Volgens hem is er snel alertheid en actie nodig is om de groei van deze parken tegen te gaan en de criminaliteit te stoppen.

DELEN