De groei in hypotheekaanvragen vlakt af in het derde kwartaal

foto pixabay

Hoewel de hypotheekaanvragen nog altijd toenemen lijkt deze stijging wel af te nemen volgens cijfers van de Hypotheker. Waar het aantal hypotheekaanvragen in het tweede kwartaal nog met 49% steeg bedraagt deze toename voor het derde kwartaal nog 18%.

Afname aantal oversluiters als gedeeltelijke oorzaak

De Hypotheker geeft aan dat, na de piek in het aantal hypotheekaanvragen die er na maart was ontstaan, het lijkt of deze toename afneemt. Als oorzaak hiervoor wijst de Hypotheker op de lichte daling van de hypotheekrente sinds juli. Mede door deze daling is de druk om een hypotheek te oversluiten bij mensen afgenomen. Deze druk was toegenomen toen de hypotheekrente aan het begin van de coronacrisis omhoog ging. Dit maakte dat veel mensen aan het begin van de coronacrisis nog wilden profiteren van de lage rente door hun hypotheek te oversluiten. In deze periode kwam ruim 25% van de hypotheekaanvragen in het tweede kwartaal van oversluiters, deze groep is in het derde kwartaal gekrompen tot 18%. Dit neemt niet weg dat het aantal oversluiters nog altijd veel groter is dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Toen lag het percentage oversluiters in het derde kwartaal 40% lager.

Michiel van den Akker: “het is door de schaarste van het aantal beschikbare woningen nog lastig om een betaalbare woning te kopen.”

Deze uitspraak deed directeur van de Hypotheker Michiel van den Akker onder andere naar aanleiding van een peiling onder 500 Nederlanders. Hieruit bleek dat ongeveer tweederde van de ondervraagden niet het idee heeft dat de krapte op de woningmarkt zal verminderen door de coronacrisis. Ondanks dat twee op de drie hypotheekaanvragen zijn bedoeld voor de aankoop van woningen. Hiernaast is het aantal hypotheekaanvragen voor verbouwingen met 37% gestegen in het afgelopen jaar. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de woningmarkt niet op slot raakt, ondanks dat het volgens hem lastig zal blijven om een betaalbare woning te kopen. Hiervoor is doorstroming op de huizenmarkt van cruciaal belang vindt van den Akker.

DELEN