De Hypotheker voorspelt mogelijke daling langlopende hypotheekrente

Foto Pixabay

De langlopende hypotheekrente blijft voorlopig laag en daalt zelfs mogelijk, zo verwacht De Hypotheker. De kortlopende hypotheekrente blijft volgens de hypotheekadviseur daarentegen stabiel. Naar verwachting houdt de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven nog zeker tot begin 2020 laag. Redenen zijn onder meer de aanhoudende lage inflatie en vertragende economische groei.

Cats: “Kans groeit dat langlopende rente laag blijft”

De Hypotheker verwacht dat de ECB vasthoudt aan de huidige lage stand van de langlopende hypotheekrente, vanwege de beperkt groeiende koopkracht en lage inflatie in de eurozone. Mogelijk is er zelfs sprake van een daling. “Steeds meer beleggers denken dat de ECB opnieuw obligaties wil kopen van banken om de kredietverstrekking te stimuleren”, aldus Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker. Die verwachting is gebaseerd op de structurele toepassing van dit instrument in het afgelopen jaar. “Hiermee groeit de kans dat de rente op hypotheekleningen met een lange rentevaste periode langer laag blijft en mogelijk zelfs daalt onder druk van de grotere concurrentie op de hypotheekmarkt”, legt Cats uit.

ECB

Oorzaak voor de geremde economische groei lijken economische en politieke ontwikkelingen in andere delen van de wereld te zijn, zoals het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, de brexit en de onrust in Italië. De Hypotheker voorziet daarom pas in de tweede helft van 2020 een mogelijke renteverhoging. De afgelopen jaren heeft de ECB een monetair beleid gevoerd dat ten doel had de Europese economie te stimuleren. Het gevolg is dat de marktrentes waarmee het niveau van de kortlopende hypotheekrente samenhangt, erg laag zijn. Dat draagt bij aan de stabiliteit van de kortlopende rente. De ECB wacht bovendien de ontwikkeling van de economie in de eurozone af. Maatregelen blijven daarom naar verwachting uit.

DELEN