Economie herstelt snel ondanks coronadip

Foto Pixabay

Ondanks verwachtingen voor grote, permanente economische schade wegens de coronapandemie, blijkt deze schade in de werkelijkheid beperkt. Zo komt de werkloosheid in 2022 uit op maximaal 4,1%, ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de jaren 2017 tot en met 2019. Deze en andere inzichten blijken uit de juniraming van het CPB, een rapport dat maandelijks wordt gepubliceerd. Volgens CPB-directeur Pieter Hasekamp is het woningtekort een van de nationale aandachtspunten die nu dringender om aandacht vragen.

Schade aan economie verwaarloosbaar

Niet alleen blijft de werkloosheid het komende jaar beperkt, ook het bbp-niveau valt gunstiger uit dan verwacht: dit wordt nu in 2025 1,5% lager dan werd voorspeld vóór de coronacrisis. Eerder werd voorspeld dat dit 3% lager zou zijn, waardoor dit een grote meevaller is. Verder zal de economie in 2021 en 2022 naar verwachting met ruim 3% per jaar groeien. De economie lijkt zich dus te herstellen, nu het aantal besmettingen afneemt.

Pieter Hasekamp: “Nederlandse economie staat er goed voor”

Volgens Pieter Hasekamp, directeur van het CPB, staat de Nederlandse economie er -ondanks de coronapandemie- goed voor. Ondanks dat de crisis in een aantal sectoren productiedalingen veroorzaakte, zijn deze sectoren goed hersteld zodra versoepelingen werden doorgevoerd. Volgens Hasekamp heeft het steunbeleid bijgedragen aan het voorkomen van permanente economische schade en de effecten op de arbeidsmarkt verzacht. Het beleid zou zich vanaf nu volgens Hasekamp beter kunnen richten op langetermijn-uitdagingen die invloed kunnen hebben op de economie, zoals het klimaat, onderwijs en wonen.

 

DELEN