Eerste circulaire business hub ter wereld gepland voor 2017

CC by Pixabay
Foto Pixabay

Recent publiceerde het Kabinet de ambitie ‘Nederland Circulair in 2050’. Volgens deze ambitie moeten grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt worden en moeten producten en materialen hun waarde zo lang mogelijk behouden. Met de realisatie van de circulaire business hub ‘Valley’ nabij Schiphol komt er een plek waar geëxperimenteerd kan worden door verschillende partijen met mogelijke oplossingen die bijdragen aan deze ambitie.

Samenwerking bedrijfsleven, overheid en wetenschap

solar-panels-692834_640Het 20.000 m² grote Valley wordt aangelegd door Delta Development Group, VolkerWessels en Reggeborgh Groep. In Valley kunnen partijen uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap de handen ineen slaan om samen ideeën uit te proberen die bijdragen aan een circulaire economie. Dankzij deze plek voor experimenten met technologieën, financieringsconstructies en businessmodellen kan de transitie naar een circulaire economie versneld worden. De initiatiefnemers werken samen met WIlliam McDonough, de Ellen MacArthur Foundation, SADC, Schiphol, Gemeente Haarlemmermeer en Netherlands Circular Hotspot.

Coert Zachariasse: “Valley is meer dan een vastgoedproject”

Volgens de eigenaar en CEO van Delta Development Group, Coert Zachariasse, kunnen bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen in Valley proberen om regionale kringlopen sluitend te maken. Zo wordt Valley een drijvende kracht achter circulaire innovaties, ondersteund door de eigen regionale bedrijven. John Nederstigt, Wethouder Gemeente Haarlemmermeer, vergelijkt Valley met de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder. Toen werden de mouwen opgestroopt voor een verbetering van de omgeving voor de toekomst. Ook nu moet er hard gewerkt worden aan een duurzamere toekomst, die hand in hand gaat met de economie. Valley wordt naar verwachting in de tweede helft van 2017 in gebruik genomen.