Gemeente Den Haag verkent verkoop voormalig ambassadegebouw

Foto Wikimedia Commons

De voormalige Amerikaanse ambassade in Den Haag is tijdelijk geopend voor publiek. In het gebouw dat tot januari 2018 dienstdeed als ambassade voor de Verenigde Staten zijn tijdelijke kunstexposities te zien. De gemeente Den Haag is eigenaar van het rijksmonument en onderzoekt de mogelijkheid om het Eschermuseum permanent op deze locatie te vestigen. Gesprekken hierover zijn op dit moment gaande en deze maand nog verwacht de gemeente meer duidelijkheid.

Nieuwe bestemming

Van 1959 tot januari 2018 was het gebouw met de strakke kalkstenen gevel, de opvallend gevormde ramen en het sobere interieur de locatie van de Amerikaanse ambassade in Nederland. Al in 2006 besloten de Amerikanen hun ambassade te verhuizen naar Wassenaar. Reden hiervoor was onder meer de intensivering van de veiligheidsmaatregelen sinds de aanslagen op 11 september 2001. Sinds maart 2018 is het terrein officieel weer Nederlands grondgebied. De gemeente Den Haag verkent sindsdien nieuwe bestemmingen voor het pand. Op dit moment richt zij haar pijlen op de vestiging van het Eschermuseum in de voormalige ambassade. De gemeente is in gesprek met marktpartijen en streeft naar een minimale verkoopprijs van 11,5 miljoen. Daarnaast stelt de gemeente geen extra subsidies beschikbaar, naast de bestaande subsidies die het Eschermuseum al ontvangt. Als dit plan geen doorgang vindt, start de gemeente Den Haag een openbare verkoopprocedure.

Van Asten: “Ambassade midden in het Museumkwartier”

WEST, een instelling voor beeldende kunst, huisvest in het voormalige ambassadegebouw vier tentoonstellingen. Ook organiseert WEST elke zondag een rondleiding door het pand. Deze doet onder meer de bibliotheek, het auditorium, de vergaderruimte en de ambassadeurskamer aan. De gemeente is verheugd over de exposities. “De voormalige Amerikaanse ambassade staat midden in het Museumkwartier, hét centrum van kunst en cultuur in Den Haag”, aldus Robert van Asten, wethouder Cultuur. De openstelling van het rijksmonument draagt volgens Van Asten bij aan het streven van de gemeente: “We willen in Den Haag een gevarieerd aanbod van gevestigde en vernieuwende kunst voor een divers publiek.”

DELEN