Grote vraag naar vakantiehuizen door coronacrisis

Foto Pixabay

Vanwege de coronacrisis is er veel vraag naar vakantiewoningen in Nederland, meldt het FD. Vooral in Zeeland, Friesland en Drenthe is de vraag groot. Met name vrijstaande, grotere recreatiewoningen zijn in trek, met een stijgend prijsniveau tot gevolg. Huizen die al geruime tijd te koop staan, worden in deze periode tegen de vraagprijs verkocht.

Van den Brink: “Explosieve groei in de vraag naar vakantiehuizen”

“Wij zien een explosieve groei in de vraag naar vakantiehuizen”, aldus Tom van den Brink van Fairs Consult, dat in Nederland en België vakantiewoningbeurzen organiseert. De interesse van kopers verschuift van een tweede huis in het buitenland naar een vakantiewoning in eigen land. Vooral woningen van 500.000 euro en meer vinden gretig aftrek. Friesland, Zeeland en Drenthe zijn de voornaamste locaties van de woningen, mede doordat kopers op zoek zijn naar meer ruimte en grond. Dat drijft de verkoopprijzen op. “Je ziet wat krapte ontstaan”, constateert Van den Brink. Direct na het uitbreken van de coronacrisis viel de verkoop van vakantiewoningen nog stil. In mei en juni kregen de makelaars het juist druk. Deels betekenen de hoge verkoopcijfers dan ook een inhaalslag. “Dat zijn ook kopers die in het voorjaar al koopplannen hadden”, licht Van den Brink toe. Hij verwacht daarom dat de markt dit jaar groeit.

Combinatie van rendement en eigen gebruik

Daarentegen is de vraag van een andere orde, stelt Antoine Kraneveld van Vakantiehuiswinkel.nl, een online platform voor de verkoop van vakantiewoningen. Waar voorheen het overgrote merendeel van de vakantiewoningen enkel voor de verhuur werd aangekocht, is het nu een combinatie geworden van rendement en eigen gebruik. “Dan is het logisch dat de transactiewaarde stijgt”, zegt Kraneveld. Toch is hij verbaasd over hoe groot de bereidheid is om grote bedragen neer te tellen voor een recreatiewoning. “We hadden verwacht dat met corona in de lucht iedereen op zijn portemonnee zou zitten”, aldus Kraneveld. “Dat is niet gebeurd.”

DELEN