Hotelbeleid Nederlandse gemeenten steeds actiever en restrictiever

Foto Freepik

74 procent van de vijftig grootste Nederlandse hotelgemeenten voert een hotelbeleid, blijkt uit onderzoek van adviesbureau VKZ. Onder de top tien hotelgemeenten loopt dit aandeel zelfs op tot negentig procent. De Nederlandse gemeenten bemoeien zich steeds actiever met het hotelaanbod. Van de gemeenten met hotelbeleid heeft de helft de regelgeving in de afgelopen drie jaar ontwikkeld of geüpdatet. Over het algemeen hanteren de Nederlandse gemeenten bovendien steeds meer een sturend hotelbeleid.

Lardenoye: “Te groot hotelaanbod gaat ten koste van leefbaarheid”

Het onderzoek van VKZ wijst uit dat een limiet op het aantal nieuwe kamers of restricties op de situering van de nieuwe hotelkamers de meest voorkomende maatregelen zijn in gemeenten met een sturend hotelbeleid. Initiatiefnemers moeten daarnaast vaak aantonen dat zij zich voldoende onderscheiden van het bestaande aanbod en dat zij eigen vraag kunnen kunnen genereren. Gemeenten letten ook steeds meer op de ruimtelijke, economische en/of maatschappelijke neveneffecten. “Een ruim en divers aanbod aan kwaliteitshotels is nodig voor economische en maatschappelijke dragers”, valt immers in het onderzoek te lezen. Hotels kunnen een positieve uitstraling hebben op hun omgeving. Dan moeten vraag en aanbod wel in verhouding staan. Rachèl Lardenoye van VKZ legt uit: “Een te groot hotelaanbod kan ten koste gaan van de leefbaarheid, door neerwaartse druk op de beschikbaarheid en opwaartse druk op de kosten van woonruimte en door overlast van bezoekers.”

Sterke groei hotelbranche

De hotelbranche heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Het investeringsvolume in Nederlandse hotels bereikte in 2017 het recordbedrag van 1,8 miljard euro. Tussen 2007 en 2017 nam het aantal hotelbedden in Nederland jaarlijks met 2,7 procent toe en het aantal hotelovernachtingen met 3,4 procent. Amsterdam is met bijna 70 duizend hotelbedden veruit de grootste hotelgemeente van Nederland. Op gepaste afstand volgen Haarlemmermeer, Rotterdam, Den Haag en Maastricht. Eindhoven, Valkenburg aan de Geul, Utrecht, Bergen en Noordwijk maken de top tien compleet. Rotterdam kende met jaarlijks 6,1 procent de grootste gemiddelde groei in het aantal hotelbedden.

DELEN