De Europese, Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse flexkantorenmarkt is in de eerste helft van 2021 met 155.000 vierkante meter gegroeid. Er werden ten opzichte van het voorgaande jaar zowel meer vierkante meters aan flexkantoren geopend, als gesloten. Amsterdam staat onder de geanalyseerde kantorenmarkten met circa 6,1 procent flexkantoorruimte van de totale kantoorruimte op de tweede plek.
25.000 extra werkplekken
Vastgoedadviseur Colliers onderzocht de ontwikkelingen in de 44 belangrijkste kantorenmarkten van Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In de analyse ‘Flexpansion 2021’ rapporteert het in de eerste zes maanden van het jaar voor 285.000 vierkante meter aan nieuw geopende flexkantoren. Ter vergelijking, in dezelfde periode in 2020 bedroeg dit aantal 162.000 vierkante meter. Hoewel ook het aantal gesloten vierkante meters flexkantoor met 130.000 vierkante meter aanzienlijk hoger lag – dit is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar – is er per saldo ruimte voor 25.000 extra flexplekken bij gekomen.
Van Leeuwen: “Vertrouwen gevoed door hybride werken”
“De markt is dit jaar een stuk meer in beweging dan in 2020”, stelt Executive Director Capital Markets & Agency Dré van Leeuwen vast. “Het vertrouwen na de eerste klap neemt snel toe en wordt ook gevoed door de opkomst van hybride werken.” Daarin is bovendien ruimte voor meer aanbieders. IWG en WeWork, de twee grootste aanbieders, hebben een derde van het bestaande aanbod in handen, maar hun aandeel in flexkantoorruimte die in de pijplijn zit, is teruggelopen tot een vijfde. “Zoals verwacht komen er steeds meer kantooreigenaren met eigen flexconcepten bij”, duidt Van Leeuwen deze ontwikkeling. Zo zijn er in Amsterdam meer dan 50 aanbieders actief, met in totaal bijna 150 vestigingen. Dat brengt het percentage flexkantoren op de totale kantorenvoorraad 6,1 procent, na Kopenhagen de hoogste score van alle 44 geanalyseerde markten.