Kabinet overweegt onteigenen boeren om stikstofuitstoot te reduceren

Foto Pixabay

Het demissionaire kabinet heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) plannen laten doorrekenen om honderden boeren te onteigenen. Daarmee wil het versneld de stikstofuitstoot verlagen, zodat er onder meer ruimte komt voor infrastructuur en woningbouw. De plannen kosten in de periode 2022 tot 2030 14 tot 30 miljard euro. Boerenorganisaties reageren ontstemd.

Twee varianten

Het PBL heeft twee plannen doorgerekend. De eerste variant kost 30 miljard euro. In dit scenario wordt het opkopen van de boeren begroot op 17 miljard euro. Daarnaast focust dit plan ook op andere maatregelen, zoals extensivering van de landbouw, bijvoorbeeld door minder vee op meer grond te houden. De tweede variant behelst het opkopen van melkvee, varkens en pluimvee en kost in totaal 14 miljard euro. Met de plannen wil het demissionair kabinet de stikstofuitstoot al op de korte termijn drastisch terugbrengen. Eerder dit jaar nam de Eerste Kamer al een wet aan die de stikstofuitstoot op de lange termijn verminderde.

Van der Tak: “Geen landjepik bij boeren!”

Boerenorganisaties zijn ontstemd. “We zijn principieel tegen dwang”, aldus Sjaak van der Tak, voorzitter van boerenondernemersorganisatie LTO Nederland. Hij is stellig: “Geen landjepik bij boeren!” Hij wijst bovendien op praktische bezwaren. “Onteigeningsprocedures duren vele jaren waarbij we bovendien juridisch alles uit de kast zullen halen”, waarschuwt Van der Tak. LTO pleit daarom voor plannen vanuit de sector, zoals die van LTO zelf. “Met de daarin gevraagde miljardeninvestering reduceren we de stikstofuitstoot stevig via brede innovatie, vrijwillige verplaatsing en vrijwillige uitkoop.” De grond blijft daarmee behouden voor de landbouwbranche. “Zo zit er ook perspectief in voor de groep waar we het voor doen, de boeren van de toekomst.”

DELEN