Woningcorporaties ondervinden de komende jaren steeds meer de gevolgen van de toenemende belastingdruk. Onder meer de afschaffing van de dividendbelasting drukt zwaar op de corporaties. Branchevereniging Aedes vreest dat deze ontwikkeling ten koste gaat van nieuw te bouwen sociale huurwoningen. Het geld vloeit direct naar de Belastingdienst, in plaats van naar nieuwbouwprojecten in de bouwsector.
Norder: “Elk jaar vier maanden huur naar de Belastingdienst”
“Per saldo betalen we volgend jaar alsnog een half miljard meer”, rekent voorzitter van Aedes Marnix Norder voor. In theorie gunstige maatregelen als de tariefverlaging van de verhuurderheffing “zetten natuurlijk geen zoden aan de dijk als alle belastingen samen veel meer oplopen”. Ondanks een verlaging van het tarief, loopt de verhuurderheffing namelijk alsnog op doordat de hogere WOZ-waarde van woningen deze opdrijft. Daarnaast sluiten woningcorporaties veel leningen af op hun huizen, maar mogen zij straks nog maar een kleiner deel van de rente van de vennootschapsbelasting aftrekken. De ambitieuze plannen van het kabinet met de woningmarkt worden gedwarsboomd doordat “hetzelfde kabinet ons elk jaar vier maanden huur laat overmaken naar de Belastingdienst”.
Hogere lasten
Een oplopende vennootschapsbelasting, stijgende verhuurderheffing en de door de Europese Unie nieuw ingevoerde Anti Tax Avoidance Directive (ATAD) zullen woningcorporaties dwingen hun toekomstplannen aan te passen. Met name deze laatste maatregel kan op veel verbolgenheid rekenen. “Dit kabinet laat huurders en woningzoekenden opdraaien ten behoeve van een meevaller voor multinationals, met als gevolg dat corporaties in heel Nederland moeten snijden in nieuwbouw, van Limburg tot Friesland”, aldus Norder. Woningcorporaties dragen vanaf 2019 alleen al 300 miljoen euro af in het kader van de ATAD.