Kadaster registreert minder verkochte woningen, wel meer hypotheken

Foto Pixabay

In vergelijking met een jaar eerder zijn er in mei 2018 9% minder woningen verkocht, zo blijkt uit de gegevens uit het Kadaster. Het aantal verstrekte hypotheken nam echter wel toe met 1,7%. In totaal werden die maand 18.237 woningen aangeschaft en 29.593 hypotheken afgesloten. De daling in het aantal verkochte woningen is een trend die zich sinds begin dit jaar heeft ingezet.

De Vries: “nog steeds flink aantal verkopen”

Volgens Paul de Vries (woningmarktexpert bij het Kadaster) in Vastgoedjournaal wordt het opmerkelijke verschil tussen woningverkopen en afgesloten hypotheken veroorzaakt door oversluitingen. Men kan een nieuwe hypotheek afsluiten zonder te verhuizen, bijvoorbeeld als de rentevaste periode is afgelopen. Nu de hypotheekrente de afgelopen jaren is gedaald, is het oversluiten van de hypotheek aantrekkelijk. Verder stelt De Vries dat het beter is om het aantal woningverkopen over de afgelopen twaalf maanden te vergelijken, omdat de aantallen per maand sterk kunnen verschillen. Met 235.874 verkochte woningen tussen mei 2017 – 2018 ligt dit aantal hoger dan de 232.038 verkopen tussen mei 2016 – 2017. Zo blijkt dat er nog steeds heel veel woningen worden verkocht.

Daling in vier grootste steden het sterktst

De daling in het aantal verkochte woningen is het sterkst in de vier grootste steden van Nederland. In deze steden nam het aantal transacties 3,2% meer af dan in de rest van Nederland. Dit is voor een deel te verklaren door de grote schaarste in deze steden en de daardoor veroorzaakte prijsstijgingen. Hiermee samenhangend nam de verkoop van appartementen afgelopen maand het sterkste af (-13%), terwijl hoekwoningen en vrijstaande woningen slechts een kleine daling in verkoop zagen (-4%). In totaal waren de verkoopcijfers van beide typen woningen met ca. 5.000 aan elkaar gelijk.

DELEN