Koopwoningen 2,3 procent goedkoper dan een jaar geleden

Oleksandr Pidvalnyi, Pixabay

In oktober 2023 lieten de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland een daling zien van 2,3 procent ten opzichte van dezelfde maand het voorgaande jaar. Deze informatie is gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Goedkopere huizen, stijgende prijs

Zo’n tien jaar geleden, in juni 2013, werden de laagste huizenprijzen voor bestaande koopwoningen gemeten. Sindsdien stegen de huizenprijzen iedere maand verder, maar in augustus 2022 sloeg de trend om en werd de prijsstijging steeds minder groot. Sinds februari 2023 zijn koopwoningen in vergelijking met vorig jaar goedkoper dan voorheen.

Hoewel de prijs van een huis ook in oktober lager is dan een jaar eerder, lijkt de prijsdaling van koopwoningen verder af te vlakken. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in oktober 2023 met 0,7 procent in vergelijking met de prijzen in september van hetzelfde jaar. Volgens ING Research blijven de huizenprijzen de komende tijd stijgen, waardoor een huis eind volgend jaar vier procent meer kost dan nu.

Klaas Knot “Geen dramatische daling meer”

Klaas Knot, President van De Nederlandse Bank, zei laatst in een interview met het ANP dat hij geen dramatische daling van de huizenprijzen meer verwacht. “Daarvoor zitten Nederlanders te goed bij kas”, aldus Knot. Daar voegde hij wel aan toe: “Ik sluit niet uit dat de prijzen nu een paar maanden omhoog gaan, maar straks weer een paar maanden omlaag.” Het grote tekort aan woningen in Nederland zorgt er volgens Knot daarnaast voor dat de houding tegenover het kopen en verkopen van een huis negatiever wordt. “Het is moeilijk om nog een positieve associatie met de woningmarkt te hebben. Er zijn veel te veel Nederlanders die net buiten de boot vallen.”

DELEN