Naturalis na grondige renovatie en verbouwing heropend voor publiek

Foto Pixabay

Natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden is weer voor het publiek geopend, na een twee jaar durende renovatie en uitbreiding. Het vernieuwde complex biedt plek aan 42 miljoen natuurhistorisch objecten en telt maar liefst 17.000 en 3.000 vierkante meter aan museale ruimten en onderzoeksruimten. Het oude gebouw was berekend op 150.000 bezoekers per jaar. Nu is dat bijna verdriedubbeld tot 425.000 bezoekers.

Uitbreiding capaciteit

In het jaar vóór de verbouwing telde Naturalis al 410.000 bezoekers. Het in 1998 geopende complex was echter maar gebouwd voor 150.000 bezoekers per jaar. Het gebouw was bovendien niet alleen te klein geworden voor de grote groepen bezoekers, maar ook voor de groeiende museumcollectie en het toenemende aantal onderzoekers. Daarom ging in september 2016 een groot deel van het museum op slot voor de verbouwing. Daarover ontstond nog een conflict met de oorspronkelijke architect, die protesteerde op de aanpassingen aan zijn ontwerp. Desondanks kan Naturalis nu, twee jaar later, alsnog de deuren heropenen.

Breunesse: “Gebouw vertelt rijkdom van de natuur”

“We hebben de museumzalen herbestemd tot depots en alle publieksruimtes ernaast gelegd”, legt architect Michiel Riedijk van Neutelings Riedijk Architecten uit. Een grote passage verbindt de verschillende delen. “Dit centrale atrium ontsluit zowel de tentoonstellingszalen als de depots en de kantoren, zo ontstaat een compositie waar oud en nieuw samengaan.” De gebruikte natuurlijke materialen dienen bovendien niet alleen een esthetische functie. “We willen dat bezoekers onmiddellijk het gevoel krijgen dat dit gebouw een verhaal over de rijkdom van de natuur vertelt”, aldus Caroline Breunesse, hoofd tentoonstellingen bij Naturalis.

DELEN