Nijmegen krijgt ‘s werelds langste 3D-geprinte betonnen voetgangersbrug

Foto Pixabay

In de zomer van 2019 wordt in Nijmegen ‘s werelds langste 3D-geprinte betonnen voetgangersbrug geplaatst. De brug is 28,5 meter lang en komt te liggen in de wijk Zwanenveld. Initiatiefnemer is Rijkswaterstaat, dat voornamelijk ervaring wil opdoen met 3D-geprinte constructies.

Van Nieuwenhuizen: “Een investering in de toekomst”

“Nieuwe technieken zorgen ervoor dat we sneller, duurzamer en goedkoper kunnen bouwen”, stelt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. 3D-printen is daarvan een “mooi voorbeeld”, aldus Van Nieuwenhuizen. “De kennis die we met dit project in Nijmegen opdoen, is een investering in de toekomst.” Rijkswaterstaat ontwikkelde de voetgangersbrug in samenwerking met ontwerper Michiel van der Kley. Onderzoekers van de TU Eindhoven zien toe op de constructieve veiligheid van de betonnen overspanning. De uitvoering van de brug is inmiddels gestart. Bij voltooiing overspant de brug 28,5 meter en is deze 3,6 meter breed. De constructie wordt in delen geprint en vervolgens op locatie in elkaar gezet. Daar vervangt de brug een verouderd houten exemplaar.

Duurzamer bouwen

Rijkswaterstaat wil ervaring opdoen met 3D-printen, een techniek die minder belastend voor het milieu moet zijn. Doordat de printer in vergelijking met conventionele bouwtechnieken met minder beton dezelfde stevigheid creëert, is er minder materiaal nodig. Daarnaast is hergebruik van de mal mogelijk. Dat was ook de reden voor Rijkswaterstaat om Nijmegen als bestemming voor de 3D-geprinte voetgangersbrug te kiezen. De Gelderse stad was in 2018 als eerste van Nederland European Green Capital. Als duurzame hoofdstad van Europa was er veel aandacht voor duurzaamheid. “Nijmegen heeft een fantastisch jaar als European Green Capital achter de rug”, beaamt wethouder Harriët Tiemens. “Een nieuwe innovatieve duurzame 3D-geprinte brug vormt hieraan een mooie toevoeging.”

DELEN