Opnieuw explosief meer hypotheekaanvragen door 55-plussers

Foto Pixabay

Het aantal hypotheekaanvragen door 55-plussers is in het laatste kwartaal van 2019 met bijna een kwart gestegen ten opzichte van het kwartaal ervoor, meldt De Hypotheker. Meer dan de helft van de aanvragen had betrekking op het oversluiten van de hypotheek. De stijging zet ook in de eerste maanden van 2020 door. De Hypotheker noemt de groeiende markt voor oversluiten en de lage rentestand als belangrijkste oorzaken.

Voortgaande stijging

In het vierde kwartaal van 2019 nam ook het totale aantal hypotheekaanvragen toe. Dat steeg met 16 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Bij huizenbezitters en -kopers ouder dan 55 jaar was het groeipercentage het hoogst. Daarna nam de groei af naarmate het een jongere leeftijdsgroep betrof. In de leeftijdsgroepen 45 tot 55, 35 tot 45 en 25 tot 35 jaar bedroeg de stijging bijna 20, 16,8 procent en 3,5 procent. Het totale aantal hypotheekaanvragen nam ook in januari en februari toe, met 7,1 en 23,6 procent ten opzichte van dezelfde maanden in 2019. Nog steeds zijn 55-plussers sterk vertegenwoordigd in deze groeicijfers. Zij deden in de eerste maanden van het jaar 17,6 en 33 procent meer aanvragen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal aanvragen voor oversluiten en woningverbetering nam zelfs met maar liefst 82 procent toe.

Luiten: “Zo’n sterke stijging hebben we nog niet eerder gezien”

“Het is niet ongewoon dat er aan het begin van een nieuw jaar sprake is van een piek in het aantal hypotheekaanvragen, maar zo’n sterke stijging hebben we nog niet eerder gezien”, licht commercieel directeur van De Hypotheek Menno Luiten de cijfers toe. Hij noemt oversluiten van de hypotheek en verbouwen van de woning door oudere huizenbezitters als belangrijke factoren, maar ook de opnieuw gedaalde hypotheekrente. “Dat heeft een positief effect op de maandlasten bij het kopen van een woning of het oversluiten van de hypotheek.” Die ontwikkeling houdt volgens Luiten nog wel even aan. “Gezien de afnemende economische groei is het einde van deze daling waarschijnlijk nog niet in zicht.”

DELEN