Persoonlijke begeleiding populair bij afsluiten hypotheek

Hypotheek
Foto Pixabay

Uit onderzoek van De Hypotheker, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau MWM2, blijkt dat met name jonge huizenkopers de voorkeur geven aan persoonlijke begeleiding bij het afsluiten van een woninghypotheek. Dit verkiezen zij boven het zelfstandig online afsluiten van de hypotheek. Het onderzoek is onder circa 500 starters tussen de 20 en 35 jaar afgenomen, allen waren van plan binnen een jaar een woning te kopen.

Behouden van controle

Het afsluiten van een hypotheek moet een weloverwogen beslissing zijn. Daarom zijn kopers graag voorbereid en gaat aan de persoonlijke begeleiding vaak online oriëntatie vooraf. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de looptijden en rentevoorwaarden van verschillende aanbieders. Ruim twee op de drie starters gaat eerst zelf online op zoek naar een hypotheek die het beste bij hun situatie aansluit. Nadat ze zich uitgebreid hebben ingelezen over de mogelijkheden, bezoeken ze vervolgens een adviseur om de hypotheek daadwerkelijk af te sluiten. Zo behouden starters zelf de controle over hun eerste hypotheek, maar laten ze zich ook adviseren om de beste keuze te maken. Het blijkt dat maar liefst 92 procent van de kopers op deze manier de controle wil behouden bij het zoeken naar een passende hypotheek.

Persoonlijk contact

In het hypotheekproces blijkt persoonlijk contact een zeer belangrijke factor te zijn. Zo geeft 86 procent van de kopers aan veel waarde te hechten aan persoonlijke begeleiding en advies bij het afsluiten van hun hypotheek. Hiervan heeft meer dan twee derde een voorkeur voor een adviesgesprek op een vestiging. Ook zijn meer dan zeven op de tien mensen bereid om extra te betalen voor professioneel advies bij het hypotheekproces, dan dit zelfstandig te moeten doorlopen.

Cats: ‘‘De aankoop van het eerste huis heeft impact op de financiële situatie’’

Volgens Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker, is de aankoop van het eerste huis voor velen een belangrijke beslissing, die veel impact op hun financiële situatie heeft. “We weten dat starters na de online-oriëntatiefase graag advies inwinnen bij familie, vrienden of financieel adviseurs. Vanaf nu kunnen zij zelf bepalen hoe ze hun hypotheek bij De Hypotheker afsluiten: zelf online of samen met een adviseur. Wanneer de starter ervoor kiest om zelf online een hypotheek af te sluiten, volgt er altijd nog één laatste advies. Wij vinden het belangrijk dat jongeren zeker weten dat ze de beste keuze hebben gemaakt, bij deze belangrijke aankoop in hun leven,” aldus Cats.

DELEN