Utrecht zesde stad van Europa in commercieel vastgoed

Foto Pixabay

Utrecht schiet van de 21e naar de 6e plaats in de ranglijst van Europese steden met de waardevolste commerciële vastgoeddeals. Daarmee is Utrecht voor het eerst in de top 10 terug te vinden. “Je zou kunnen zeggen dat de stad momenteel in de Champions League van Europees beleggingsvastgoed zit”, stelt Tom Leahy van Real Capital Analytics (RCA).

Leahy: “Utrecht aantrekkelijker gewaardeerd dan Amsterdam”

Voor het derde jaar op rij stijgt de Domstad in de klassering. Plaatste RCA Utrecht in 2017 en 2018 nog op de 27e en 21e plek, in de recentste rangschikking behaalt de stad met de 6e plek zijn hoogste positie ooit. In het rapport Europe Capital Trends berekende RCA de totale waarde van Utrechtse beleggingsdeals in het eerste kwartaal van 2019 op 910 miljoen euro. Dat is een toename van 32 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hoewel Tom Leahy, directeur EMEA Analytics, Utrecht daarmee “in de Champions League van Europees beleggingsvastgoed” plaatst, waarschuwt hij dat “de cijfers in het eerste kwartaal soms ongebruikelijke resultaten opleveren”. Utrecht lijkt volgens Leahy vooral te profiteren van de prijsstijgingen op de Amsterdamse commerciële vastgoedmarkt. Daar stegen de prijzen de afgelopen twee jaar met gemiddeld 20 procent.

Nederland vijfde van Europa

In de Europese rangschikking eindigt de Nederlandse commerciële vastgoedmarkt op de vijfde plek. De waarde van de transacties (2,8 miljard euro) nam in het eerste kwartaal van 2019 met 31 procent af vergeleken met Q1 2018. Deze afname houdt gelijke tred met de gemiddelde daling van het Europese transactievolume, dat met 32 procent kromp tot 44,5 miljard euro. Beleggers hebben te maken met een afremmende economische groei, politieke onzekerheden en een markt gekenmerkt door hoge prijzen en een beperkt aanbod. Deze factoren leidden tot het laagste transactievolume op de Europese markten in zes jaar.