In de tweede helft van 2018 lag het aantal verkochte nieuwbouwwoningen aanzienlijk lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het ontbreekt ontwikkelaars en bouwers voornamelijk aan bouwlocaties. Ook zijn gemeenten onvoldoende bereid de woningproblematiek aan te pakken. Gevolg is dat het woningtekort sneller groeit dan ooit, concludeert de NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers.
Rietdijk: “Nooit eerder zo moeilijk om tempo te maken”
De NVB publiceerde de halfjaarlijkse Thermometer Koopwoningen. In totaal verkochten de leden 9 procent minder nieuwe woningen in vergelijking met de tweede helft van 2017. De NVB schrijft de daling volledig toe aan de teruglopende verkoop van eengezinswoningen. Woningbouwers en -ontwikkelaars lopen vooral tegen een gebrek aan bouwlocaties aan, evenals een gebrek aan gemeentelijke commitment. Daardoor loopt het woningtekort ongekend snel op. “Nooit eerder was het zo moeilijk om tempo te maken met het bouwen van woningen”, drukt NVB-directeur Nico Rietdijk zijn zorgen uit. “Met als resultaat: groeiende wachttijden voor een huurwoning en oplopende prijzen van koopwoningen.”
Meer locaties en plannen
De woningproblematiek komt volgens de NVB voor een groot deel door de bevolkingsgroei. “Het aantal inwoners dat amper veertien jaar terug nog voor 2040 werd verwacht, was al in 2018 bereikt”, aldus Rietdijk. Het CBS heeft de verwachting inmiddels met 1,2 miljoen verhoogd tot 18,4 miljoen inwoners in 2040. Op basis van verkoopcijfers over de eerste maanden van 2019 verwacht de NVB dat de dalende trend ook dit jaar voortzet. De branchevereniging roept provincies en gemeenten daarom op tot het verschaffen van meer bouwlocaties. Daarbij moeten zij bovendien extra plancapaciteit in reserve hebben. De NVB pleit voor 140 tot 150 procent plancapaciteit bij een woonbehoefte van 100 procent. Voorheen was de plancapaciteit 130 procent.