Winkelpanden ook op A-locaties in waarde gedaald

Foto Pixabay

Winkelbeleggers krijgen de komende jaren te maken met waardedalingen, voorspellen analisten in het FD. In het eerste halfjaar van 2019 zijn de winkelpanden van grote beursgenoteerde winkelfondsen minder waard geworden. Deze ontwikkeling zet dit en komend jaar door volgens analisten, onder meer van ING. Opvallend: ook winkels op de beste locaties laten een waardedaling zien.

Kuin: “Aan het einde van jaar sterkere afwaarderingen”

Grote winkelfondsen als Wereldhave en Vastned noteerden een waardedaling op hun winkelpanden. “Onze verwachting is dat er aan het einde van het jaar sterkere afwaarderingen zijn, en ik denk dat dat volgend jaar door gaat zetten”, aldus Jaap Kuin, vastgoedanalist van ING. Daarnaast zijn de waardedalingen nu ook op de beste winkellocaties terug te zien. In voorgaande jaren hadden de afwaarderingen voornamelijk betrekking op panden in minder drukke winkelgebieden. Op A-locaties steeg de waarde van het winkelvastgoed in het eerste halfjaar van 2018 juist met bijna 13 miljoen euro. Nu is ook daar sprake van een waardedaling met 2,9 miljoen euro. Door de grote verschillen tussen goede en minder goede winkellocaties, kan het vastgoed op de beste locaties bovendien nog sterk in waarde dalen. Dat benadrukt Herman van der Loos, analist van de Belgische bank Degroof Petercam. “Wij zijn heel negatief over de hoofdwinkelstraat”, concludeert Van der Loos.

Meer leegstand en minder huur

Oorzaak van de waardedaling op A-locaties is het veranderende consumptiepatroon van het winkelend publiek, volgens Huub Snelders van adviesbureau Vierders. Dat leidt tot leegstand op plekken waar daar voorheen geen sprake van was. Ook bevestigt onder meer Vastned dat in sommige gevallen de huren zijn gedaald. Om toch voldoende publiek naar hun winkels te krijgen, raadt Snelders winkeliers aan om meer samen te werken. Zo kunnen zij data over hun klanten of producten delen.

DELEN