Winkelvastgoedfonds stelt strategie voor komend jaar bij

Door de gevolgen van de coronacrisis is het winkelvastgoedfonds Wereldhave genoodzaakt de strategie aan te passen. Niet geheel verrassend, aangezien de huurinkomsten terugliepen met 22% en het vastgoed 10% minder waard werd in 2020. Ondanks deze mindere cijfers keert het fonds toch een klein deel dividend uit. Wereldhave verwacht dat de situatie in 2021 weer zal verbeteren.

Matthijs Storm: “Het is onvermijdelijk dat de financiële steun van de overheid voor onze huurders zal afnemen, waardoor het risico op faillissementen toeneemt.”

Volgens de CEO van Wereldhave, Matthijs Storm, is er niet alleen plek voor optimisme. Hoewel de verwachting is dat het ondernemersklimaat in 2021 zal verbeteren, moet Wereldhave volgens Storm ook realistisch zijn. Deze crisis uit komen kost tijd en er zijn veel onzekerheden, maar Storm ziet licht aan het einde van de tunnel: “Op sommige plaatsen kunnen faillissementen ons zelfs kansen bieden om de implementatie van de strategie te versnellen. In 2021 blijven kostenbeheersing en efficiëntie cruciaal, terwijl lagere financieringskosten helpen om onze winst op peil te houden. Dit was een van de zwaarste, zo niet het zwaarste jaar in onze carrière. Na zo’n moeilijk 2020 ben ik dat ervan overtuigd dat 2021 beter zal zijn voor ons allemaal,”

Nieuwe strategie

Wereldhave stelt de ‘LifeCentral-strategie’ iets bij. Deze strategie houdt in dat winkelcentra ‘full service centers’ moeten worden, waarbij 25% van de beschikbare ruimte een ander doeleinde krijgt dan traditionele Retail. Om de strategie, die vorig jaar bekend werd gemaakt, te bekostigen moet Wereldhave vastgoed afstoten. Om plaats te maken voor meer horeca, entertainment, fitness, gezondheidszorg, gedeelde kantoorruimte en woningen in winkelcentra hebben ze tot nu toe al drie assets verkocht in Nederland en één in Frankrijk. De aanpassing van het winkelvastgoedfonds op de LifeCentral-strategie is dat deze over meer jaren wordt gespreid dan Wereldhave eerst van plan was.

DELEN