Aanbod A-locatie woningen voor beleggers steeds schaarser

pexels-photo-87223
Foto Pexels

pexels-photo-87223Het wordt voor institutionele beleggers steeds lastiger om tegen een goed aanvangsrendement woningen te kopen op a-locaties. De vraag naar vrije sector huurwoningen op toplocaties is vele malen groter dan het aanbod, waardoor het rendement sterk gedrukt wordt.

Alle beleggers merken in de markt dat de aanvangsrendementen dalen, maar nu meldt Syntrus Achmea Real Estate & Finance in haar Outlook 2017-2019 dit ook.

Henk Jagersma

Directievoorzitter Henk Jagersma: ‘De vraag naar hoogwaardige Nederlandse woningen op toplocaties is enorm en overstijgt het aanbod ruimschoots’. Doordat beleggers steeds dieper in de buidel moeten tasten voor dit vastgoed wordt aanbod in andere categorieën interessanter. Gemeenten spelen echter nog onvoldoende in op deze op deze ontwikkelingen volgens Jagersma: ‘Beleggers, corporaties en gemeenten moeten de handen ineenslaan. Als corporaties hun duurdere huurwoningen aan beleggers verkopen, komt er veel geld beschikbaar voor nieuwe sociale huurwoningen. Ook kunnen bestaande woningen dan versneld worden verduurzaamd.’

Syntrus Achmea

Syntrus Achmea heeft zelf €800 miljoen euro beschikbaar om te investeren in nieuw vastgoed, maar komt hier, door beperkte investeringsmogelijkheden, niet aan toe. Daarnaast wil het bedrijf de komende 15 maanden voor €2 miljard aan woninghypotheken gaan verschaffen.

Kantorenmarkt

De kantorenmarkt komt weer in de gratie bij beleggers, hoewel de aanvangsrendementen ook daar (net als bij vrije sector huurwoningen en a-locaties winkelpanden) dalen.

DELEN