Transformatie Leidse stationsgebied begin februari van start

CC by veldslag
Foto Veldslag

Sinds 9 januari zijn de voorbereidingen bezig voor de bouw van woontoren Lorentz. Dit project, waarvan de bouw begin februari zal starten, is het eerste van een reeks plannen voor de vernieuwing van het Leidse stationsgebied. Het gebied, dat dagelijks door 70.000 mensen wordt bezocht, moet een centrale ontmoetingsplek worden waar men kan wonen, werken en winkelen.

Wethouder Laudy: “Lorentz is boost voor het stationsgebied”

In september 2016 werd definitief groen licht gegeven voor project Lorentz, dat het eerste deel is van het Rijnsburgerblok. Dit blok zal bestaan uit twee woontorens en een kantoortoren. De Lorentz wordt direct naast het station gebouwd en bestaat uit een plintgebouw met twee woontorens. Het ontwerp komt van Neutelings Riedijk Architecten. Paul Laudy, wethouder van Bouw en Openbare Orde, spreekt van een verandering van het stationsgebied van saai en grijs naar levendig en modern. Leiden krijgt eindelijk een waardige entree tot de stad, aldus Laudy.

Huurappartementen

Het plintgebouw zal uit vier lagen bestaan en bevat ruimte voor winkels, kantoren en ook parkeerplaatsen en een fietsenstalling. De woontorens zullen 173 huurappartementen bevatten, waaronder penthouses en studio’s. In totaal zal het gebouw 55.000 m² beslaan. Syntrus Achmea neemt alle ruimten behalve de fietsenstalling voor haar rekening. De gemeente Leiden zal de fietsenstalling afnemen.