Brancheorganisaties winkeliers en verhuurders roepen op tot huuruitstel

Foto Pixabay

Verhuurders van winkelpanden zouden de winkeliers een maand huuruitstel moeten verlenen. Brancheorganisaties van retailers, verhuurders en vastgoedbeleggers doen daartoe een oproep aan hun leden. De oproep komt na dagenlange onderhandelingen, waarin onder meer veel winkeliers een sterk teruggelopen omzet meldden vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus.

Huuruitstel

Het versturen van huurnota’s moet volgens de brancheorganisaties momenteel niet de hoogste prioriteit hebben. Zij roepen daarom op tot ten minste 20 april huuruitstel te verlenen. Dat moet voorkomen dat de retailers in acute financiële nood komen, nu het coronavirus tot veelal lege winkelstraten leidt. Zo gaf bijna twee derde van de leden van winkeliersorganisatie INretail te kennen in de voorbije week meer dan zestig procent minder inkomsten te hebben gehad. Huuruitstel creëert tegelijkertijd ruimte voor de brancheorganisaties om met elkaar over verdere oplossingen te overleggen. Hoewel de organisaties een beroep doen op hun leden, zijn de afspraken niet bindend. Wie huuruitstel wilt verkrijgen, moet daarover overeenstemming bereiken met de eigen verhuurder.

Van de Noort: “Niet iedere verhuurder heeft evenveel ruimte om mee te bewegen”

Eerder mislukten de onderhandelingen nog, die twee weken eerder onder leiding van het ministerie van Economische Zaken waren begonnen. Huuruitstel op de korte termijn leek vorige week het grote struikelblok. Vastgoedeigenaren wilden niets weten van een afspraak die voor alle leden gold. Nu het bij een oproep blijft – een beroep op de leden – krijgen zij hun zin. “De realiteit is dat niet iedere verhuurder evenveel ruimte heeft om mee te bewegen”, liet Laurens van de Noort, directeur van Vastgoed Belang, destijds aan NRC weten. “Behalve gezonde ondernemers, hebben we ‘na corona’ ook nog financieel gezonde beleggers nodig.”