De operatiekamer kant en klaar aangebouwd

Modulair bouwen voor zorginstellingen wordt steeds aantrekkelijker. Onderhoud van zorgvastgoed zoals ziekenhuizen en klinieken ligt over het algemeen bij de investeerder. Partners Jan Snel en Jos Lans bieden mogelijkheden en voordelen voor investeerders op het gebied van dit onderhoud. Accountmanager Jorrit Janmaat en de heren zelf lichten de voordelen van “Modulaire Medical Buildings” toe.

Jos Lans: “één van de grote voordelen van modulair bouwen is dat je ruimtes volledig naar je eigen hand kan zetten.”

Het bedrijf Medexs, waar Jos Lans business partner is, heeft zich gespecialiseerd in het inrichten en ontwerpen van onder andere IC’s, cleanrooms en operatiekamers. Op medische zorg ingerichte ruimtes zijn het handelsmerk van het bedrijf, echter werd Medexs steeds vaker gevraagd om totaalbouw oplossingen. Hiervoor zocht Lans de samenwerking met Jan Snel. Snel heeft een goede 60 jaar ervaring in modulaire bouw. Door het bundelen van hun kennis zijn Lans en Snel in staat om zowel tijdelijke als permanente oplossingen te bieden om medische gebouwen te herstructureren of op te schalen. Een ander voordeel van het Medisch Modulair bouwen is dat hoogtechnologische ruimtes efficiënter en met minder overlast voor de zorginstelling geplaatst kunnen worden. Zo kan een ruimte zoals een operatiekamer in één keer tegen het ziekenhuis aangebouwd worden. Medische ruimtes worden om de zoveel tijd vernieuwd omdat de techniek die er in zit verouderd is. De plaatsing van nieuwe ruimtes hoeft bij modulaire bouw de zorg in het ziekenhuis niet te verstoren zoals een verbouwing binnen wel zou doen.

Modulair bouwen is een volwaardige manier van bouwen

Tegenwoordig kan men met modulair bouwen complete nieuwbouw realiseren. Het is mogelijk om ziekenhuizen van 4000 m2 en groter modulair te bouwen, dit gaat inmiddels verder dan enkel het stapelen van units. Volgens Janmaat zit 90% van het eindresultaat in een goede voorbereiding. Hierbij komt ook dat Modulaire bouw bijdraagt aan de Green Deal. CO2-uitstoot bij modulair bouwen is lager dan bij normale bouw. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat modulaire systemen in één geheel naar de bouwplaats vervoerd kunnen worden waardoor er minder beweging nodig is van leveranciers en personeel. Tot slot maakt het kunnen verplaatsen en eventueel doorverkopen de modules ook aantrekkelijk voor beleggers.

DELEN