Den Haag stelt verhuispremie in om doorstroming sociale huurwoningen te stimuleren

Foto Freepik

Wie in Den Haag van een grote sociale huurwoning naar een kleinere woning verhuist, krijgt van de gemeente een premie van 2.700 euro. De premie moet de doorstroming stimuleren en voor zowel grote, als kleine huishoudens een passende woning bereikbaar maken. De subsidieregeling is sinds 1 februari van kracht.

Balster: “Premie zorgt voor beter aansluiting op de behoefte”

De verhuispremie moet grote woningen vrijmaken voor gezinnen. Voor hen is genoeg plek in één op de vijf sociale huurwoningen, maar daar wonen nu vaak eenpersoons- of tweepersoonshuishoudens in. Dat zijn bijvoorbeeld ouders die hetzelfde huis zijn blijven wonen, nadat hun kinderen de deur uit zijn. De premie maakt verhuizen naar een passende woning voor hen een aantrekkelijke optie. Tegelijkertijd komt hun woning vrij voor nieuwe gezinnen met kinderen. Martijn Balster, wethouder Wonen, Wijken en Welzijn, benadrukt dan ook dat iedereen daarbij gebaat is. “Met deze premie zorgen we dat de grootte van onze betaalbare woningen beter aansluit bij de behoefte”, aldus Balster.

Subsidie, bemiddeling en voorrang

De subsidieregeling is sinds deze maand van kracht en geldt voor huishoudens tot drie personen. Zij ontvangen de verhuisvergoeding bij een verhuizing van een sociale huurwoning van een woningbouwcorporatie, bestaande uit minimaal vijf kamers en een minimaal woonoppervlak van tachtig vierkante meter, naar een kleinere sociale huurwoning, een huis in de vrije sector of een koophuis. Daarnaast kunnen zij aanspraak maken op directe bemiddeling naar een nieuwe woning, of voorrang op toegankelijke woningen bij beperkte mobiliteit.

DELEN