Dragen niet essentiële winkels bij aan besmettingsgraad?

Premier Mark Rutte spreekt vanavond vanuit het torentje opnieuw het volk toe. De verwachting is dat er maatregelen bij komen en dat niet essentiële winkels hun deuren weer moeten sluiten. Huib Lubbers, van het bureau RMC, is van mening dat de invloed van de drukte in winkelstraten op de besmettingsgraad wordt overdreven. Volgens hem zou het kabinet maatregelen moeten nemen waarvan ze zeker weten dat ze een grote invloed zullen hebben. Lubbers vindt dat er beter naar de cijfers gekeken moet worden en naar wat deze betekenen.

Huib Lubbers: “In Amsterdam, Den Haag en Utrecht kon je met anderhalve meter afstand nog steeds veilig winkelen”

Lubbers wijst zelf naar de cijfers om zijn argumenten kracht bij te zetten: “Evenals in juni en juli van dit jaar, toen de eerste lockdown weer iets versoepelde, ligt het percentage winkelend publiek nog steeds 30 tot 50% lager dan voor corona. Met uitzondering van een piek op Black Friday bleef dat cijfer de afgelopen maanden nagenoeg gelijk. En kijkend naar de aantallen die dag was het alleen in Rotterdam en Eindhoven echt te druk. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht kon je met anderhalve meter afstand nog steeds veilig winkelen, maar daar hoor je niemand over. We moeten daarom meer naar de cijfers kijken dan naar de publieke opinie te luisteren.” Hier voegt hij nog aan toe dat ook kerstinkopen, verspreid over een langere periode, gewoon kunnen.

Meer spreiden en drukte voorkomen

Als oplossing geeft Lubbers aan dat winkels met kleine aanpassingen al open kunnen blijven. Met veranderingen in het gedrag van de winkelier en de klant zou winkelen niet direct bijdragen aan de verdere verspreiding van het coronavirus. Hier voegt Lubbers aan toe dat winkelen tijdens piekmomenten moet worden afgeraden. Gespreide openingstijden of koopavonden worden genoemd als mogelijke oplossingen. Tot slot wijst hij op eerdere goede aanpassingen: “De bewegwijzering, desinfectiepalen, stoplichten en een maximaal aantal klanten in een winkel blijven monitoren. Dat zullen we ook na 19 januari moeten voortzetten tot iedereen gevaccineerd is. Veilig winkelen kan, maar laat je niet verrassen.”

DELEN