Minder drukte in Nederlandse winkelstraten in eerste helft 2019

Foto Pixabay

Het aantal passanten in de Nederlandse winkelstraten is in de eerste helft van 2019 met 3,4 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. In slechts 4 van de 26 weken lag het bezoekersaantal hoger dan in 2018 het geval was. Met name op A1-locaties was sprake van een sterke afname. De onderzoekers van Bureau RMC voorspellen dat winkelstraten ook in de tweede helft van 2019 minder bezoekers trekken.

Minder bezoekers

De 4 weken waarin een toename in het aantal passanten werd geregistreerd, vallen samen met het verschuiven van feestdagen van de ene week naar de andere. Deze toenames waren bovendien minimaal. Ook het aantal passanten op zaterdag steeg licht, met 0,6 procent. Het bezoekersaantal op zondag daalde daarentegen met 0,2 procent, voor het eerst sinds 2012. Daarnaast was een sterke daling te zien op A1-locaties: 6,1 procent. Ook de afname in maart en april was met ongeveer 10 procent bovengemiddeld. Gebieden waar consumenten hun dagdagelijkse boodschappen doen, trokken juist 0,2 procent meer bezoekers. Volgens Bureau RMC was het eerste half jaar de voorbije jaren een goede voorspeller voor de ontwikkelingen in de rest van het jaar. Daarom voorspelt het over het hele jaar genomen een afname van passanten in de winkelstraat van rond de 3,5 procent.

Slob over toenemende leegstand: “Laaghangend fruit geplukt”

Halverwege juli bleek de leegstand in winkelstraten al sterk te zijn gestegen. Deze ontwikkeling staat in contrast met vier jaren van afname. Begin 2019 bedroeg de leegstand nog 6,7 procent, een half jaar later is dit opgelopen tot 7 procent. Dat zijn meer dan 15 duizend leegstaande winkelpanden. De afgelopen jaren daalde het leegstandspercentage voornamelijk door transformatie van de winkellocaties in woningen of horecagelegenheden. Daar is in de eerste helft van 2019 aanzienlijk minder sprake van. Minder dan 300 winkelpanden kregen een andere functie, tegenover bijna 2 duizend over heel 2018. “Mogelijk is het laaghangende fruit geplukt en zijn de panden die makkelijk om te bouwen waren al gedaan”, aldus Gertjan Slob, directeur Onderzoek bij onderzoeksbureau Locatus.

DELEN