Gemeente Den Haag reguleert vrije huursector

Foto Pixabay

De gemeente Den Haag gaat ingrijpen in de vrije huursector. De gemeente stelt onder meer vanaf 1 juli een inkomenseis aan middeldure woningen. Dat moet leiden tot een eerlijke verdeling van de beschikbare woningen. De maatregelen zijn een tussenoplossing, om het uitgestelde effect van nieuwbouw op te vangen.

Revis: “Zodra het niet meer nodig is, schaffen we het af”

Den Haag verbindt een inkomenseis aan woningen met een maandelijkse huurprijs tussen de 720 en 951 euro. Vanaf 1 juli mogen eenpersoonshuishoudens niet meer dan 57 duizend euro verdienen. Voor meerpersoonshuishoudens is het maximuminkomen 67 duizend euro. Daarnaast verbiedt de gemeente het splitsen van woningen. Volgens wethouder Stadsontwikkeling en Wonen Boudewijn Revis zijn de maatregelen noodzakelijk: “Het moet helaas, want de woningmarkt zit op slot.” Hij wil vooral inwoners met een middeninkomen voor Den Haag behouden. “Door deze maatregelen komen er meer betaalbare woningen beschikbaar”, aldus Revis. De nieuwe regels gelden niet voor huidige huurders van een middeldure woning. Bovendien zijn de maatregelen volgens Revis slechts een tijdelijke oplossing. “Wij willen op de eerste plaats meer woningen bouwen”, benadrukt de wethouder. Hij wil echter niet wachten tot deze woningen klaar zijn en kiest daarom voor regulering. “Zodra het niet meer nodig is, schaffen we het af.”

Weerstand

Marktpartijen zijn niet blij met de regulering. Zij vrezen dat de regulering op de lange termijn juist investeerders uit de stad verjaagt. Ook in de gemeenteraad bestaat de nodige oppositie. CDA, PvdA, Haagse Stadspartij, SP, Partij voor de Dieren en de PVV stemden tegen, onder meer vanwege twijfels over de effectiviteit. Desondanks is GroenLinks positief. “Het besluit om de middenhuur te reguleren is pijnlijk voor een VVD-wethouder, maar ik ben blij dat we onze nek uitsteken”, stelt raadslid Mariëlle Vavier. VVD-raadslid Jan Pronk plaatst een kanttekening: “Het is juist heel liberaal om marktfalen op te lossen.”

DELEN