Gemeente Rotterdam verkleint winkelgebieden om leegstand te voorkomen

Foto Pixabay

De gemeente Rotterdam gaat de winkelgebieden in de stad verkleinen. Zo wil het leegstand en verloedering tegengaan. Doel is om minder, maar krachtigere winkelgebieden over te houden. Winkels die buiten de nieuwe winkelgebieden vallen, krijgen een andere bestemming. Vooruitlopend op de veranderingen gaat de gemeente al nauwer samenwerken met winkeliers en pandeigenaren in de Taskforce Retail Rotterdam.

Kathmann: “Winkelstraten zijn de sociale aderen van een wijk”

Door de concurrentie van onlineverkoop verdwijnt de komende tien jaar één op de drie Rotterdamse winkels. Daardoor kan de leegstand buiten het centrum oplopen tot 20 procent. Volgens Barbara Kathmann, wethouder Economie, heeft die ontwikkeling al ingezet. “Er komen gewoonweg minder fysieke winkels”, stelt zij. “Dat vraagt om actie.” Bestaande winkelstraten worden daarom ingekort, of er mogen minder winkels vestigen. Daardoor blijven de winkeliers over die de concurrentie met onlineverkoop aankunnen of zelf de online mogelijkheden benutten. Met kleinere, maar krachtigere winkelgebieden wil de gemeente een diverser en aantrekkelijker winkelaanbod aantrekken. “Winkelstraten zijn de sociale aderen van een wijk”, licht Kathmann de plannen toe. “We moeten als gemeente, winkeliers en pandeigenaren de handen ineenslaan om te zorgen voor prettige winkelstraten en een goed aanbod van winkels in de stad.”

Transformeren

Winkels die buiten de ingekrompen winkelgebieden zijn gevestigd, krijgen een andere bestemming. Van winkeliers en pandeigenaren verwacht de gemeente dat zij gaan samenwerken en hun winkelstraat gezamenlijk besturen, zodat zij de ontwikkelingen in de eigen straat kunnen sturen. De gemeente ziet in de transformatie van de winkelgebieden bovendien een mogelijkheid om ondermijning in de stad tegen te gaan. Daarom houdt niet alleen de economische afdeling, maar ook de afdeling veiligheid zich hiermee bezig. Zo wil de gemeente onder meer witwaspraktijken weren.

DELEN