Gemeente Zandvoort stemt over financiële steun voor grand prix

Foto Pixabay

De gemeente Zandvoort wil 4,1 miljoen euro beschikbaar stellen om de terugkeer van de Formule 1 naar het plaatselijke racecircuit te ondersteunen. Het geld is bedoeld om in de periode 2019-2022 de infrastructuur te verbeteren, nevenevenementen mogelijk te maken en extra ambtenaren aan te stellen. Vanavond besluit de gemeenteraad over het plan. De deadline om de begroting rond te krijgen verloopt op 31 maart.

Miljoenen mee gemoeid

De gemeente begroot 2,2 miljoen euro voor infrastructurele verbeteringen en de stimulering van zogenaamde ‘side events’. Er komt 1,4 miljoen euro beschikbaar voor het aanstellen van extra ambtenaren, de aanleg van faciliteiten en onvoorziene kostenposten. Een half miljoen euro is bestemd voor nieuwe toegangswegen naar Circuit Zandvoort. Nu de gemeente Zandvoort de portemonnee trekt, is de vraag of ook de provincie Noord-Holland en de Rijksoverheid willen bijdragen. Tot dusver onthouden zij zich van financiële steun. Uit onderzoek in opdracht van de gemeente bleek echter dat nieuwe Nederlandse Formule 1-races tientallen miljoenen euro’s opleveren. Dat geld komt niet alleen bij Zandvoort terecht, maar in heel Noord-Holland en Nederland.

Verheij: “Investeringen naar de samenleving”

Wethouder Ellen Verheij benadrukt dat de gemeente niet bijdraagt aan de fee om de Formule 1 in Nederland te laten terugkeren. “Het is de bedoeling dat de investeringen naar de samenleving gaan”, stelt zij. “Wij zullen niet aan de Formule 1 betalen om de grand prix terug naar Nederland te halen.” De Formula One Groep vraagt rond de 20 miljoen euro voor een F1-licentie. Minister Bruins van medische zorg en sport liet eerder weten geen geld beschikbaar te stellen voor de grand prix. Het acht een bijdrage onnodig en niet te rechtvaardigen.

DELEN