Natuurorganisaties eisen naleving stikstofregels bij Formule 1 Zandvoort

Foto Pixabay

Natuurorganisaties vrezen schade aan het Natura2000-duingebied ten gevolge van bouwactiviteiten rond circuit Zandvoort. Deze zijn echter nodig om de veiligheid op en  capaciteit van het complex te vergroten in de aanloop naar de Formule 1-race die daar in 2020 wordt verreden. Dat stelt Dutch Grand Prix, organisator van het evenement. De natuurorganisaties trachten nu middels een gerechtelijke procedure naleving van de vergunningregels af te dwingen.

Van Broekhoven: “Erkenning dat het circuit zonder vergunning bezig is geweest”

Stichtingen Duinbehoud, Rust bij de Kust, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, Milieudefensie, Vrienden van Middenduin en Mobilisation for the Environment (MOB) stappen naar de rechter. Zij eisen dat de Formule 1 alleen doorgang vindt met inachtneming van de vereiste natuurvergunningen met betrekking tot stikstof. De organisaties vrezen dat het Natura2000-duingebied, waar circuit Zandvoort middenin ligt, schade oploopt, onder meer door de inmiddels gestarte bouwactiviteiten op en rond het circuit. Zij stellen dat de organisatie zich niet aan de ontheffing van de natuurbeschermingswet houdt en de vereiste vergunningen ontbreken. Inmiddels zijn de werkzaamheden op last van de provincie stilgelegd. “Een eerste succes”, aldus Karel van Broekhoven van Rust bij de Kust. “Er is erkend dat het circuit zonder vergunning bezig is geweest in het Natura2000-gebied en het werk staat stil totdat er vergunningen zijn.”

Geen acuut probleem

Sportief directeur van de Dutch Grand Prix Jan Lammers ziet nog geen acuut probleem in de ontbrekende vergunningen. “Als er nu bepaalde vergunningen worden ingehouden, wil dat niet zeggen dat de Grand Prix in gevaar komt”, licht hij toe. “We kunnen het dan alleen niet zo goed en mooi organiseren als we zouden willen.” Minister Bruno Bruins (Sport) liet eerder al weten dat het kabinet er alles aan zal doen om de Formule 1 in 2020 in Zandvoort door te laten gaan.

DELEN