Google investeert 1 miljard euro in Nederlandse datacenters

Foto Pixabay

Google investeert ruim 1 miljard euro in de uitbreiding en bouw van twee datacenters in Nederland. Het bestaande datacenter in Eemshaven (Groningen) wordt verder uitgebreid dan eerder in 2018 is aangekondigd. Bij Middenmeer (Noord-Holland) realiseert het Amerikaanse bedrijf bovendien een nieuw datacenter. Beide locaties moeten in 2020 operationeel zijn. De nieuwe investeringen brengen het totaal door Google in Nederland geïnvesteerde bedrag op 2,5 miljard euro sinds 2016.

Toenemende vraag

Google breidt de datacapaciteit uit vanwege de toenemende vraag naar diensten als Zoeken, Gmail en YouTube. In maart 2018 begrootte Google de uitbreiding in Eemshaven al op een half miljard euro. Daar komt nu dus ruim het dubbele aantal euro’s bij, hoewel in dit bedrag ook de bouw van het nieuwe datacenter bij Middenmeer is inbegrepen. In totaal heeft Google zeventig hectare grond gekocht. Het bedrijf bevestigt dat de locatie in Eemshaven een van zijn grootste Europese campussen is, maar wil over de kracht van de datacenters niets zeggen. Wanneer de beide locaties operationeel zijn, naar verwachting in 2020, zijn zij goed voor ongeveer 475 arbeidsplaatsen.

Kava: “Nederland is een digitale koploper”

Nederland is het eerste land buiten de Verenigde Staten waar Google twee datacenters heeft. “Nederland is een digitale koploper”, verklaart Joe Kava de keuze voor ons land. Kava is vicevoorzitter van de afdeling Google Global Data Centers. “Daarnaast beschikt Nederland over een uitstekende digitale infrastructuur, voldoende duurzame energiebronnen en gekwalificeerd personeel.” De investeringen zijn een welkome ontwikkeling voor het kabinet-Rutte III. “Dit kabinet heeft de ambitie dé digitale koploper van Europa te worden”, aldus Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat. “Daarom spannen we ons in om investeringen in hoogwaardige innovatieve ICT-projecten in Nederland te laten plaatsvinden.”

DELEN