Moederbedrijf Google koopt 70 hectare in Noord-Holland

Foto Pixabay

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft 70 hectare grond gekocht op het bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer, Noord-Holland. Naar verwachting zal hier net als in de Groningse Eemshaven een groot datacenter verrijzen.

Meerdere opties

Er bestaat nog een kans dat de bouw van het datacenter niet doorgaat. Naast de grond bij Middenmeer heeft Google ook land gekocht in onder meer Denemarken, Zweden en Luxemburg. Ook slechts het uitbreiden van de bestaande datacenters behoort tot de opties. Het datacenter in de Eemshaven wordt bijvoorbeeld voor een half miljard euro vergroot. Een woordvoerder van Google heeft aan RTLZ laten weten dat het bedrijf graag alle opties voor uitbreiding open houdt, zodat het snel op groei kan inspelen. De locatie in Noord-Holland zou één van de opties zijn.

Kranenburg: “alle lichten staan op groen”

Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport A7, is verheugd met de mogelijke komst van een datacenter. Hij stelt dat het niet de vraag is óf de Amerikanen komen, maar wanneer. Er is namelijk reeds een bouwvergunning ingediend voor een datacenter van 3 hectare op een perceel van 24 hectare. Bij de goedkeuring door de gemeente Hollands Kroon voorziet Kranenburg geen problemen, een datacenter past in het bestemmingsplan en het is niet de eerste keer dat Google een datacenter ontwerpt. Hij kan zich derhalve niet voorstellen dat het niet door zou gaan. Het datacenter zou heel goed zijn voor de lokale economie en 400 arbeidsplaatsen bieden. De elektriciteit voor het gebouw zal grotendeels door windpark Wieringermeer geleverd moeten worden. Dit wordt het grootste windpark op land van Nederland, met een productie van 480MW.

DELEN