Huurwoningen Kanaleneiland opgeknapt met investering uit Qatar

Creative Commons by Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

In Utrecht bestaat op dit moment een groot woningtekort. In de komende jaren moeten er ongeveer 2000 vrije sector huurwoningen en 4000 sociale huurwoningen bijkomen. Dit woningtekort geldt in meer steden in Nederland, waardoor investeren in Nederlandse huurwoningen op dit moment een gewilde belegging is. Ook buitenlandse private investeerders richten nu hun pijlen op de Nederlandse huurwoningmarkt. Zo investeerde de Zwitsers-Qatarese joint venture Aventicum Capital Management miljoenen in het opknappen van 252 voormalige corporatiewoningen in het Utrechtse Kanaleneiland. De eerste woningen van dit project zijn woensdag 1 februari opgeleverd, zo meldt het Financieele Dagblad.

Opknapbeurt Kanaleneiland

De naoorlogse Utrechtse wijk Kanaleneiland bestond voor 80% uit sociale huurwoningen en er kwamen veel sociaal-maatschappelijke problemen voor. De gemeente Utrecht wil graag dat de wijk gemengder wordt, met een mix van sociale huur, vrije sector huur en koopwoningen. De meeste woningen zijn in het bezit van woningcorporaties Mitros en Portaal, maar zij kwamen geld tekort om een deel van de sociale huurwoningen te renoveren. Dankzij de verkoop van deze woningen aan Aventicum Capital Management zijn de renovaties uiteindelijk wel mogelijk gemaakt. Het verdiende geld kunnen de corporaties vervolgens elders in sociale huurwoningen steken.

Feike Siewertsz van Reesema: “het wordt geen yuppenwijk”

De PVDA fractie van de gemeente Utrecht heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de verkoop van de sociale huurwoningen. Zo stelt de PVDA dat het tekort aan sociale huurwoningen zo alleen maar erger wordt. Feike Siewertsz van Reesema, de Nederlandse partner van Aventicum, verwacht echter niet dat de huren in de wijk snel zullen stijgen. “Daar is Kanaleneiland nog niet klaar voor”, zo stelt van Reesema. Op dit moment vraagt Aventicum tussen de €625 en €850 huur per maand. Van Reesema verwacht dat dit de woningen ook aantrekkelijk maakt voor voormalige wijkbewoners die een carrièrestap hebben gemaakt.