Nieuwe stadion Feyenoord een jaar vertraagd

Foto Wikimedia Commons

Het nieuwe stadion van Feyenoord gaat een jaar later open. Naar verwachting vindt de oplevering nu plaats in de eerste helft van 2024, in plaats van de zomer van 2023. De extra tijd is nodig voor het bouwklaar maken van de locatie en de afwikkeling van vergunningen. Aan de begroting verandert niets.

Keizer: “Te veel risico’s aan oorspronkelijke planning”

Op basis van de nieuwe planning kan de bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion pas in april 2021 beginnen. Eerst was dit nog 2020. “Onder stoom en kokend water was het wellicht mogelijk geweest de oorspronkelijke planning te halen, maar daar waren te veel risico’s aan verbonden en dat wilden we niet”, verklaart projectdirecteur Frank Keizer. Daarom heeft Feyenoord besloten de planning aan te passen. “De deuren van stadion kunnen in juni 2024 open, zodat Feyenoord er vanaf het seizoen 2024/2025 kan spelen”, aldus Keizer. Het uitstel is nodig voor de samenwerking tussen de verschillende partijen. “In de afgelopen maanden hebben we de samenwerking [met de gemeente en de stichting, red.] en alle wederzijdse afhankelijkheden verder in kaart gebracht”, laat Carl Berg, financieel directeur van Stadion Feijenoord, aan VI weten.

Moeizame financiering

Het nieuwe stadion van Feyenoord is onderdeel van een grote gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid, waaraan een prijskaartje van 1,5 miljard euro hangt. Voor het stadion is ongeveer 444 miljoen euro nodig. Deze omvangrijke kostenpost is deels de reden van niet aflatende tegenstand, zowel onder bestuurders als supporters. Zo heerst in de gemeenteraad twijfel over het project, zeker nadat in de zomer van 2018 een nieuw college aantrad. Ook eisen uit te kopen bedrijven in het gebied naar verluidt disproportionele bedragen om te vertrekken. “De voortgang die we maken met de financiering van het stadionplan en de selectie van een aanneemcombinatie geven veel vertrouwen”, houdt Carl Berg daarentegen vol.

DELEN