Onderzoek naar woonstarters geeft verrassende resultaten

Foto: Frank Magdelyns via Pixabay

In opdracht van woonstichting De Key heeft YoungWorks een onderzoek gedaan naar de behoeften en voorkeuren van starters op woningmarkt. In het onderzoek komt onder meer naar voren hoe woonstarters verschillen in levenshouding en hoe dat zich vertaalt in het type woning dat ze zoeken. Zo blijkt bijvoorbeeld dat lager opgeleide jongeren vaker opzoek zijn naar een woning in een rustige omgeving dan hoogopgeleide jongeren.

De vijf typen woonstarters

In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen vijf typen starters op de woningmarkt. Zo heb je de zelfstandige stedelingen en de stedelijke rustzoekers, die veelal op zichzelf wonen en vooral in de rustige delen willen wonen. Aan de andere kant van het spectrum heb je de settelende jongeren en sociale buren, die juist met anderen wonen, maar ook deze groep is op zoek naar rust en een groene omgeving. De laatste groep, stedelijke genieters (24%) springt er het meeste uit: Deze groep woont graag met anderen samen en leeft liever in levendige gebieden. Voor deze groep maakt de grootte van een woning minder uit.

Barend Wind: ‘Uitkomsten onderzoek interessant bij het ontwikkelen van nieuwe woonconcepten’

Volgens Barend Wind, adviseur Portefeuille & Beleid bij De Key is het onderzoek nodig om onderbouwde beleidskeuzes te maken en woonconcepten te ontwikkelen. Hij gaf aan dat een opvallende bevinding uit het onderzoek is dat blijkt dat laag opgeleide jongeren over het algemeen eerder te vinden zijn in de groepen ‘settelende jongeren’ en ‘stedelijke rustzoekers’ dan hoogopgeleide jongeren. Door dit soort onderzoek hoopt Wind inzicht te verkrijgen in de problemen op de woningmarkt, om zo al hun bewoners een fijne woning en leefbare buurt te bieden.

DELEN