Stikstof- en PFAS-problemen leiden onder bouwers tot prijsduiken

Foto Pixabay

De stikstof- en PFAS-problematiek leidt tot prijsduiken door bouwers, meldt het FD. Doordat de vraag wegvalt, schrijven bouwers tegen of onder de kostprijs in op de opdrachten die overblijven. Zo hopen zij hun teruglopende omzet en orderboeken te stabiliseren om personeel en materieel te kunnen betalen. Het prijsduiken kan echter tot verlieslijdende projecten en een escalerende neerwaartse druk op de prijzen leiden.

Prijsverlaging

Vanwege de stikstof- en PFAS-problemen liggen veel projecten stil. Bouwers nemen daarom drastische maatregelen om hun personeel en machines aan het werk te houden. Aannemers zien vooral bij aanbestedingen meer concurrentie, een beeld dat opdrachtgevers aan het FD bevestigen. Niet alleen meer, maar ook relatief grotere bouwbedrijven schrijven in op die aanbestedingen. Zij doen dat bovendien tegen een verlaagde prijs, tegen of onder de kostprijs. Bouwers lopen daardoor het gevaar dat zij projecten binnenhalen waarop zij geen winst kunnen behalen, mogelijk zelfs verlies. De toch al geringe winstmarges in de bouwsector gaan daarmee verloren.

Verheyen: “Laag inschrijven om handjes en voetjes aan het werk te houden”

Prijsduiken bleek in het verleden zeer schadelijk voor de bouwsector. Om bij teruglopende vraag, omzet en orderboeken toch genoeg werk binnen te halen, nemen bouwers projecten tegen zeer lage marges aan. Zo trachten zij de omzet op peil te houden, aangezien de personeels- en materieelkosten doorlopen. In de vorige crisis bleven bouwers hun prijzen drukken, waardoor deze in een neerwaartse spiraal terechtkwamen. Krappe winsten sloegen daardoor al snel om in verliezen. “Het is een van de zorgen van Bouwend Nederland dat we weer in zo’n situatie terechtkomen”, verwoordt Charles Verheyen, secretaris Vakgroep Grondwerk, de onrust in de sector.

DELEN