Utrecht krijgt met Merwede eerste grote autovrije wijk van Nederland

Foto Pixabay

De gemeente Utrecht wil met de in de komende vijftien jaar te realiseren woonwijk Merwede tienduizend nieuwe woningen aan de stad toevoegen. Daarbij komt 0,3 parkeerplek per woning beschikbaar, een uitzonderlijk lage parkeernorm voor zo’n groot buiten een stadscentrum gelegen gebied. De gemeente, projectontwikkelaars en corporaties hebben inmiddels hun handtekening gezet voor het project.

Zeer beperkte ruimte voor auto’s

De 0,3 parkeerplek die in het toekomstige Merwede beschikbaar is, is voornamelijk bedoeld voor bezoekers. Wie in de wijk woont of werkt, moet gebruikmaken van deelauto’s, deelfietsen en het openbaar vervoer. Daartoe moeten honderden voertuigen beschikbaar zijn in ‘mobiliteitshubs’. Om te voorkomen dat de autovrije wijk in omliggende wijken voor meer parkeeroverlast zorgt, voert de gemeente Utrecht daar betaald parkeren in. Ook leunt de gemeente op ervaringen met recente projecten. “In andere recent opgeleverde nieuwbouw is gebleken dat veel beschikbare parkeerruimte ongebruikt blijft”, laat wethouder Kees Diepeveen aan De Volkskrant weten. “We zullen de vinger aan de pols houden of alles zo gaat functioneren zoals wij het hopen.” Omwonenden zijn kritisch en vrezen overlast op de weg en in de wijk.

Diepeveen: “We zetten in op groen, groen en groen”

“We zetten in op groen, groen en groen”, licht Diepeveen de plannen toe. “Daar hebben bewoners behoefte aan in een stad die steeds verder wordt verdicht.” Merwede wordt de dichtstbevolkte wijk van Utrecht. Het twintigtal appartementengebouwen gaat de hoogte in en varieert van 16 tot 55 meter, met twee uitschieters van 70 en 100 meter. Ter compensatie kent de wijk veel groen, mede mogelijk door het gebrek aan auto’s. Ook op de daken komt begroeiing, naast drie hectare aan zonnepanelen. Daarnaast krijgt Merwede de grootste ondergrondse warmte-koudeopslag van Nederland. Zo is de wijk straks bijna energieneutraal. “Dit wordt een stadswijk voor de 21ste eeuw”, aldus Diepeveen. De eerste paal gaat over twee jaar de grond in en in 2024 moet de eerste woning worden opgeleverd.

DELEN