UvA breidt Amsterdam Science Park duurzaam uit

Foto Pixabay

De Universiteit van Amsterdam (UvA) laat Benthem Crouwel Architects een nieuw faculteitsgebouw bouwen op Amsterdam Science Park. Dit Nederlandse architectenbureau verwacht in de tweede helft van 2021 een duurzaam en multifunctioneel pand op te leveren. De UvA voegt 14.000 vierkante meter ruimte toe, zodat de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) kan doorgroeien.

Kunstmatige Intelligentie

De FNWI “groeit uit haar jasje”, zoals de universiteit het zelf omschrijft. Met name de snelle ontwikkelingen op het gebied van Kunstmatige Intelligentie (KI) spelen een rol. Deze deden de UvA besluiten een nieuw faculteitsgebouw toe te voegen, pal naast de bestaande gebouwen. “Deze nieuwbouw biedt unieke mogelijkheden voor de samenwerking met partners om zo de technologische en maatschappelijke uitdagingen van Kunstmatige Intelligentie op te pakken”, legt bestuursvoorzitster Geert ten Dam uit. Het Instituut voor Informatica, het Institute for Logic, Language and Computation en het Innovation Center for Artificial Intelligence nemen in 2021 hun intrek in het nieuwe gebouw.

Van Tienderen: “Blij met het duurzame flexibele ontwerp”

Het streven is om een duurzaam faculteitsgebouw neer te zetten, voorlopig onder de naam LAB 942. Al in het constructieproces komt dit tot uiting in het gebruik van gerecycled materiaal voor de hoofdstructuur. De modulaire opbouw van het het pand zal het daarnaast mogelijk maken om ook na oplevering verspilling te voorkomen. Zo kan het water- en energieverbruik van de verschillende delen worden aangepast op de gebruiksintensiteit. Het gebouw is door deze eenvoudig aan te passen constructie bovendien berekend op veranderende eisen en het wijzigen van de bestemming in de toekomst. Decaan Peter van Tienderen is blij met deze voorgenomen duurzaamheid en flexibiliteit. “Het stelt ons in staat om voortdurend in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen en samenwerking met nieuwe partijen, zoals het mkb.”