Buurtbewoners houden komst Soho Hotel tegen

Creative Commons by Alf van Beem_Wikimedia
Foto Alf van Beem Wikimedia

Buurtbewoners van de Spuistraat in Amsterdam hebben via de rechter afgedwongen dat er geen hotel wordt gehuisvest in het Bungehuis, een voormalig pand van de Universiteit van Amsterdam. Het pand werd in februari 2015 verkocht door de UvA aan Aedes Real Estate, dat het graag wil verhuren aan hotellabel Soho House.

Hotel past niet in bestemmingsplan

Aedes Real Estate, dat inmiddels zo’n €50 miljoen heeft besteed aan de aankoop en renovaties, is van plan om het hotelconcept Soho House te huisvesten in het voormalige universiteitsgebouw. Hiervoor was door de gemeente een vergunning verleend, ondanks het beleid dat er geen nieuwe hotelvergunningen meer zouden worden verstrekt in het centrum. Voor het Soho Hotel werd een uitzondering gemaakt omdat het volgens een de gemeente een ‘uniek concept’ zou zijn. Buurtbewoners vrezen voor nog meer overlast als er nog een extra hotel in de buurt komt, vorig jaar werd in dezelfde straat nog het W Hotel geopend. Na een aanklacht door de buurtbewoners heeft de rechter heeft nu bepaald dat de vergunning onrechtmatig is verstrekt. Om als uniek concept te worden geclassificeerd moet er volgens de eigen richtlijnen van de gemeente namelijk sprake zijn van het leveren van een ‘substantiële bijdrage aan de verbetering van het woon- en leefklimaat.’ Dit is volgens de rechter niet het geval.

Hagemeier: “we zijn verrast”

Bram Hagemeier, project director bij Aedes Real Estate, werd door Vastgoedjournaal gevraagd naar een reactie. Hij stelt te zijn verrast door de publicatie in Het Parool waarin het nieuws bekend werd gemaakt. Momenteel wordt volgens Hagemeier de uitspraak van de rechter bestudeerd en wordt er beraden over een officiële reactie en eventuele vervolgstappen. Mocht het plan definitief niet doorgaan dan heeft dit mogelijk ook gevolgen voor de bestemming van het P.C. Hoofthuis, een ander pand van de UvA in de Spuistraat dat tevens op de nominatie voor verkoop staat.