Verwachting Rabobank: groei van huizenprijzen zal verdubbelen in alle regio’s

Foto Pixabay

In het kwartaalbericht Woningmarkt dat elk kwartaal wordt gepubliceerd door RaboIndex, onderdeel van de Rabobank, staat de verwachting dat huizenprijzen dit jaar gemiddeld met 10,9 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar. Vooral in de regio’s Flevoland en Overig Zeeland nemen de prijzen hard toe.

Grootste stijging in twintig jaar

De prijsindex voor bestaande koopwoningen is dit jaar het hardst gestegen in twintig jaar tijd.  Wegens het lage aantal te koop staande woningen en de korte doorlooptijd wordt het verlangen om een huis te verkopen volgens experts versterkt. Je kan er dan immers een hogere prijs voor vragen. In 2022 stijgen de huizenrprijzen naar verwachting gemiddeld met 4,6 procent. Vergeleken met 2020 waren huizen afgelopen april 11,5 procent duurder. In euro’s uitgedrukt is het de hardste stijging van koopwoningprijzen. Er zijn echter wel grote regionale verschillen. Zo stegen de huisprijzen het hardst tegenover een jaar eerder in Flevoland (13,8 procent) en Drenthe (13,3 procent).

Stefan Groot: “Fear of missing out”

De prognose van dit kwartaal is optimistischer dan die van het vorige rapport. Dat heeft een aantal redenen. Zo geeft Rabobank-econoom Stefan Groot aan dat de werkeloosheid verder is gedaald dan verwacht en dat ook de veranderingen in overdrachtsbelasting en versoepeling van de leennormen hebben geleid tot gunstige macro-economische vooruitzichten. Ook het lage aanbod van te koop staande woningen en de korte doorlooptijd hebben volgens Groot voor een fear of missing out onder huisaanbieders gezorgd. In andere woorden: men is bang om achter het net te vissen. Door het lage aanbod bieden huizenkopers namelijk nog agressiever. ‘Een verkrappende woningmarkt gaat hierdoor gepaard met extra stijging van huizenprijzen’, aldus Groot. Verder blijven in 2022 huizenprijzen naar verwachting in alle regio’s groeien volgens Groot: ‘De verwachte groei varieert in dat jaar van 3 procent in Groot-Amsterdam tot 8 procent in de Kop van Noord-Holland.’

 

 

 

DELEN