Verkoopintentie onder woningeigenaren is in mei gestegen

Pixabay afbeelding

Afgelopen maand is de verkoopintentie onder Nederlandse woningbezitters gestegen. Dit blijkt uit de funda Index, een rapport dat elke tweede dinsdag van de maand wordt gepubliceerd door funda. Het rapport wordt gemaakt op basis van het analyseren van gedrag van de bezoekers van funda. Het stijgen van de verkoopintentie is een nieuwe ontwikkeling, die veel zou kunnen betekenen voor de huidige markt.

Hoge koopintentie en andere ontwikkelingen

In mei laat de funda index zien dat veel consumenten de markt ongunstig vinden vanwege de hoge huizenprijzen. Hierdoor is het koopvertrouwen, net zoals de afgelopen maanden, laag. Het verkoopvertrouwen is daarentegen, ook mede dankzij de hoge huisprijzen, hoog gebleven. Verder blijkt uit het rapport dat alhoewel het aanbod afneemt, veel mensen nog steeds opzoek zijn naar een huis. Meest opvallend uit dit rapport is de sterkte stijging van de verkoopintentie, waarmee het gebrek aan aanbod wellicht zou kunnen worden overbrugd.

Quintin Shevernels: ‘Het is spannend wat we volgende maand gaan zien’

Volgens Quintin Schevernels, CEO van funda, onderschatten veel consumenten hun eigen kansen in de markt. Alhoewel ze vaak goed ingelezen zijn over actuele informatie betreft de woningmarkt, kunnen zij deze informatie niet zo goed op hun eigen situatie betrekken. Zo geeft Schevernels aan dat bijvoorbeeld doorstromers baat zouden kunnen hebben bij de huidige markt.

In verband met de verrassend hoge verkoopintentie deze maand geeft Schevernels aan dat het nog te vroeg is om te juichen. Een eerdere stijging van de verkoopintentie leidde namelijk niet tot de verwachtte trendbreuk. ’Het is dus spannend wat we volgende maand gaan zien’, aldus Schevernels.