Beleggingen in Europese seniorenwoningen met 25 procent gestegen in eerste helft 2020

Foto Pixabay

In de eerste helft van 2020 is 515 miljoen euro belegd in Europese seniorenwoningen, een stijging van 25 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee heeft COVID-19 slechts beperkte gevolgen gehad voor de sector, concludeert Savills, dat het onderzoek uitvoerde.

Kleemans: “Percentage investeringen buiten eigen landsgrenzen buitengewoon hoog”

Beleggingen vonden de voorbije vijf jaar voornamelijk plaats in Frankrijk (38 procent) en het Verenigd Koninkrijk (30 procent), gevolgd door Italië (9 procent), Nederland (7 procent), Zweden (5 procent) en Duitsland en België (beide 4 procent). “We hebben gezien dat in de eerste helft van het jaar 64 procent van de investeringen in seniorenwoningen buiten de eigen landsgrenzen heeft plaatsgevonden, dat is buitengewoon hoog in een sector die doorgaans wordt gekenmerkt door binnenlandse beleggers”, licht Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, de cijfers toe. Beleggingen vanuit het buitenland zijn voornamelijk afkomstig uit Europa, maar volgens Kleemans hebben ook Amerikaanse beleggers steeds meer oog voor seniorenwoningen.

Stabiele interesse

Savills verwacht dat de interesse van beleggers voor deze sector ook de komende periode stabiel blijft. “Sinds het begin van dit jaar is het bedrag dat beschikbaar is voor seniorenwoningen, relatief gelijk gebleven”, legt Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment bij Savills in Nederland, uit. “Doordat het aanbod van verhuurbaar vastgoed beperkt is, maar ook door veranderingen in de wetgeving en marktconsolidatie als gevolg van COVID-19, verwachten we dat er opportunistische beleggers gaan toetreden tot de markt en dat beleggerstransacties in toenemende mate worden gekenmerkt door voorfinanciering door de beleggers gedurende de ontwikkeling van projecten.”

DELEN