Beleggingsomzet op Nederlandse vastgoedmarkt daalt in eerste helft 2019

Foto Pixabay

De totale beleggingsomzet op de Nederlandse vastgoedmarkt is in de eerste helft van 2019 met 24 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Een structureel gebrek aan objecten om in te investeren, remt de groeitrend. Desondanks komt de totale beleggingsomzet in de eerste zes maanden van het jaar uit op een bedrag van 8,3 miljard euro, zo berekende CBRE.

Verhelst: “2019 geen nieuw recordjaar”

Naast het gebrek aan beleggingsobjecten, is ook de financiering moeilijker geworden. Nederlandse grootbanken verstrekken namelijk minder leningen voor vastgoed. “De afname in vastgoedinvesteringen is in lijn met wat we in januari voorspelden”, aldus Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets bij CBRE. “De vraag naar vastgoed overstijgt structureel het aanbod.” Hij voorspelt dan ook een sterk tweede halfjaar, maar verwacht dat het totale beleggingsvolume lager uitvalt dan in 2018. Toen bedroeg het totale investeringsvolume 21 miljard euro, een record. “2019 wordt nog steeds een goed beleggingsjaar, maar geen nieuw recordjaar”, besluit Verhelst.

Woon- & zorgvastgoed

Het teruglopende aanbod van beleggingsobjecten heeft alle sectoren van de vastgoedmarkt beïnvloed, op twee sectoren na. De verkoop van een woningportefeuille met een waarde van 1,4 miljard euro heeft het investeringsvolume op de woningmarkt opgedreven. Daarentegen is ook op de woningmarkt sprake van een aanhoudend woningtekort in de grote en middelgrote steden. Lokale regelgeving zijn daarin bijvoorbeeld een belangrijke factor, doordat dit nieuwbouwprojecten vertraagt en bemoeilijkt. Daarnaast verwacht CBRE op de zorgvastgoedmarkt wél een recordjaar. Demografische ontwikkelingen en wijzigende wet- en regelgevingen bewegen zorgaanbieders ertoe vastgoed te verkopen of vastgoedactiviteiten uit te besteden.

DELEN