Investeringsvolumes in commercieel vastgoed met 60 procent gedaald

Foto via Pixabay

Het volume aan investeringen in commercieel vastgoed is aanzienlijk gedaald, waarbij in de eerste helft van 2023 slechts €3,2 miljard werd geïnvesteerd. Dit betekent een daling van 60% ten opzichte van vorig jaar. CBRE Nederland, onderdeel van de beursgenoteerde CBRE Group, ‘s werelds grootste vastgoedadviesbureau, meldt deze cijfers op basis van gegevens voor de eerste helft van 2023 die vandaag zijn gepresenteerd.

Verwachte opleving in de tweede helft van 2023

CBRE verwacht dat de investeringsactiviteit in de tweede helft van 2023 zal toenemen, omdat de inflatie afneemt, de rentetarieven stabiliseren en er meer duidelijkheid en transparantie is rond het nieuwe prijsniveau in de vastgoedmarkt. Echter, deze opleving zal zich in verschillende mate voordoen. Transactievolumes voor 2023 tonen aan dat de investeringsmarkt in logistiek en winkelvastgoed al begint aan te trekken, en in mindere mate in kantoorvastgoed. Toch blijven de volumes laag voor residentieel, gezondheidszorg en hotelinvesteringen.

Vergeleken met het investeringsvolume in het eerste kwartaal (€1,4 miljard) steeg het investeringsvolume in het tweede kwartaal met een kwart, tot €1,8 miljard. De snelheid van het herstel zal allereerst worden bepaald door de mate waarin de markt het nieuwe prijsevenwicht heeft geaccepteerd en dienovereenkomstig heeft aangepast, en ten tweede door de mate waarin nieuw investeringskapitaal de markt betreedt en wordt geaccepteerd door verkopers op het nieuwe prijsniveau. In de eerste zes maanden van 2023 varieerden de afschrijvingen op commercieel vastgoed van 7,5% tot 40%.

CBRE: ‘Naar verwachting zal deze trend zich uitbreiden naar andere sectoren’

CBRE verwacht dat deze trend zich de komende zes tot negen maanden maandelijks zal uitbreiden naar meer sectoren. Een nieuw prijsevenwicht lijkt waarschijnlijk te worden bereikt in alle sectoren in de komende maanden, en de verwachting van een (matige) compressie in aanvangsrendementen op de middellange termijn zal investeerders sterk stimuleren om de markt te betreden. De mate waarin dit wordt beantwoord met acceptatie van prijzen aan de aanbodzijde zal variëren tussen sectoren.

DELEN