Beleggingsvolume bereikt piek in Q1 2019

Foto Freepik

Investeringen in woningen drijven het totale beleggingsvolume in vastgoed in het eerste kwartaal tot een recordhoogte van 4,2 miljard euro. Dat is een stijging van 16,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Meer dan 2,3 miljard euro werd geïnvesteerd in woningen, ruim tweeënhalf keer zoveel als een jaar eerder. “De hoge investeringen in de woningmarkt zorgen voor een sterke start van 2019”, concludeert Bart Verhelst van CBRE.

Verhelst: “Vastgoedgebruikersmarkt is fundamenteel solide”

Het investeringsvolume bereikt met 4,2 miljard euro een ongekend niveau. Zelfs in recordjaar 2018 werd niet zo veel geïnvesteerd in het vastgoed. Grootste aanjager is de woningmarkt. Belegden investeerders vorig jaar nog voor 890 miljoen euro in de eerste drie maanden van het kwartaal, dit jaar was dat 2,3 miljard euro. Toch verwacht CBRE niet dat het totale beleggingsvolume over het hele jaar gezien het niveau van 2018 evenaart. “Maar voor 2019 voorzien we nog steeds een heel goed jaar voor vastgoedinvesteringen”, aldus Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets. “Dit weerspiegelt wat we zien in de economie: het hoge groeitempo van de afgelopen jaren is voorbij, maar de vastgoedgebruikersmarkt is fundamenteel solide.”

Miljardentransactie

De Zweedse belegger Heimstaden is met een vastgoeddeal van 1,39 miljard euro in belangrijke mate verantwoordelijk voor het hoge investeringsvolume. Daarmee verwierf Heimstaden onder meer ruim 9,5 duizend huurwoningen, met een totaal woonoppervlak van bijna 800 duizend vierkante meter. Tegenover de florerende woningmarkt staan tegenvallende cijfers van de kantorenmarkt. Door een gebrekkig aanbod blijft het investeringsvolume in kantoren achter. Desondanks is van een afname ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 geen sprake. Met 1,04 miljard euro is het investeringsvolume in kantoren stabiel. Investeringen in winkelvastgoed, zorgvastgoed, logistiek vastgoed en hotels namen daarentegen af met respectievelijk 2, 10, 31 en 87 procent.

DELEN