CBRE verwacht na de zomer eindsprint in winkelbeleggingen

Foto Pixabay

CBRE signaleert een toenemende belangstelling van beleggers voor Nederlands winkelvastgoed. Hoewel het in 2021 een lager totaal beleggingsvolume verwacht dan de 2 miljard euro van 2020, voorspelt CBRE dat met een eindsprint in het restant van het jaar de 1,5 miljard euro toch wordt gehaald. De vastgoedadviseur ziet daarvoor het bewijs in zijn eigen recente verkoop van het Maastrichtse winkelcentrum Mosae Forum.

Buijs: “Uitdaging om de beleggingsvolumes van de afgelopen jaren te evenaren”

Het totale beleggingsvolume in winkelvastgoed zal de 2 miljard euro van vorig jaar niet aantikken, verwacht CBRE. “In 2020 telde het totaal aantal winkeltransacties boven de €5 miljoen ongeveer 110, resulterend in een totaal beleggingsvolume van circa €2 miljard”, blikt Senior Director Retail Lodewijk Buijs terug. Na een halfjaar stond de teller in 2021 op iets meer dan een kwart van dat aantal. “In de eerste helft van dit jaar hebben er ongeveer 30 transacties (boven €5 miljoen) plaatsgevonden met een beleggingsvolume van circa €0,5 miljard.” Buijs noemt de evenaring van de beleggingsvolumes in eerdere jaren dan ook ‘een uitdaging’. Toch is zijn prognose gematigd positief. “Wij schatten in dat er na de zomer een flinke eindsprint ingezet zal worden, waardoor er naar verwachting een totaal beleggingsvolume van € 1,5 miljard gerealiseerd zal worden.”

Meer vertrouwen in de markt

Die prognose is gebaseerd op toenemende stabiliteit in de sector. “Door de huidige ontwikkelingen in de markt, waarbij de Covid-19 dossiers langzaam opgeschoond worden, krijgen beleggers weer meer vertrouwen om te investeren in winkelvastgoed”, legt Buijs uit. “Deze toenemende interesse wordt mede ingegeven door de aantrekkelijke aanvangsrendementen die winkelvastgoed biedt ten opzichte van andere sectoren.” CBRE ziet de verkoop van winkelcentrum Mosae Forum in Maastricht, door CBRE Global Investors aan Corum Asset Management, als het begin van die inhaalslag. Buijs: “De verkoop van Mosae Forum kan gezien worden als een mooie kickstart voor de tweede helft van het beleggingsseizoen.”

DELEN