CBS komt met vernieuwd dashboard voor bedrijven

Afbeelding Pixabay

Vorige week heeft het CBS een nieuw dashboard gelanceerd met informatie voor bedrijven. Het is een vernieuwing van het oude dashboard wat werd gezien als onoverzichtelijk en moeilijk te besturen. Het dashboard bevat cijfers over onder andere het aantal vestigingen van bedrijven binnen de eigen branche. Ze vinden er informatie over hun eigen bedrijfstak en zo kunnen ze hun positie bepalen ten opzichte van de rest van de branche. Hiermee gaat CBS mee in het verzoek van bedrijven om meer toegankelijke informatie te verstrekken over verschillende branches in het Nederlandse ondernemerslandschap.

Het dashboard

Elk jaar vraagt het CBS bedrijven om (verplicht) vragenlijsten in te vullen, waarmee het bureau vervolgens statistieken maakt. De informatie verkregen door het samenstellen van deze data is ook nuttig voor de bedrijven zelf, dankzij het dashboard kunnen bedrijven deze informatie gemakkelijk terugvinden. Dit werkt als volgt: eerst moeten ondernemers hun eigen bedrijfstak selecteren. Dan krijgen ze per onderwerp een grafiek te zien met uitleg erbij. Zo kan je bijvoorbeeld zien hoeveel bedrijven binnen jouw branche in de loop der tijd zijn opgeheven. Door middel van het nieuwe dashboard hoopt het CBS dat de cijfers toegankelijker zijn voor de bedrijven dan voorheen.

Jan Meerman: “Dashboard creëert draagvlak onder bedrijven”

Bedrijven zijn verplicht om aan het CBS te rapporteren als daar om wordt gevraagd, omdat het CBS anders niet haar wettelijke taak om informatie te verstrekken kan uitvoeren. Het CBS verzamelt eerst data via bijvoorbeeld overheidsinstanties. Indien ze daar geen data kunnen vinden of deze niet bruikbaar is, kloppen ze bij de bedrijven zelf aan. Bij het CBS merkten ze dat bedrijven vaak niet wisten welke interessante gegevens het CBS ze kon bieden. Daarom zijn ze blij dat het nieuwe dashboard nu staat. Volgens Jan Meerman, directeur INretail en voorzitter Berichtgeversraad van het CBS, zorgt het nieuwe dashboard voor meer draagvlak onder bedrijven: ‘Als je jarenlang gegevens invult en je ziet niet terug wat daar precies mee gebeurt, kan dat sceptisch maken. Een dashboard waarmee je per branche informatie kunt terugvinden is fantastisch. Dan gaan bedrijven het invullen van de CBS-enquêtes ook serieuzer nemen.’

 

 

 

DELEN