Merendeel regionale economieën evenaart of overstijgt precoronapeil

Foto Pixabay

De economie van alle regio’s is in het tweede kwartaal van dit jaar sterk gegroeid vergeleken met dezelfde periode in 2020. In zijn geheel is de Nederlandse economie met 9,7 procent gegroeid. Voor de meeste regio’s geldt zelfs dat hun economie is gegroeid ten opzichte van 2019, toen er nog geen sprake was van een coronacrisis. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Gehele economie 0,4 procent kleiner

Een deel van de groei is te verklaren door de sterke krimp van de economie in het tweede kwartaal van 2020, toen de coronacrisis in zijn eerste hevigheid losbarstte. Desalniettemin zijn de meeste regionale economieën ook gegroeid, of op zijn minst even groot, vergeleken met de situatie vóór COVID-19. Dat gaat echter niet op voor alle regio’s. Met name Amsterdam en Haarlemmermeer zijn nog niet terug op het precoronaniveau, terwijl in Haarlemmermeer met 17 procent juist de sterkste groei juist is gemeten. Ook IJmond en het zuidoosten van Noord-Brabant vertonen met 15 en 13 procent bijzonder hoge groeicijfers. In de meeste overige regio’s is de economie met 8 tot 10 procent gegroeid. Desondanks is de gehele Nederlandse economie nog 0,4 procent kleiner dan in 2019.

Van Mulligen: “Nu er geen toeristen meer komen, merkt een regio dat direct”

Dat de Nederlandse economie nog niet terug op het peil van voor corona is, komt doordat de regio’s waar de economische situatie relatief slecht doen over het algemeen groter zijn. Zo is de economie van Haarlemmermeer, ondanks de sterkste groei, nog steeds 18 procent kleiner dan in 2019. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, wijst op het belang van Schiphol voor dit gebied. “Dat drukt een heel zware stempel op de regio”, aldus Van Mulligen. “Daardoor was Haarlemmermeer vaak een van de snelste groeiende regio’s, maar nu er geen toeristen meer komen, merkt de regio dat direct.” Datzelfde Schiphol is daarentegen eveneens de oorzaak van het uitzonderlijke hoge groeicijfer van de regio. Waar vorig jaar in het tweede kwartaal het aantal vluchten enorm daalde, is er nu immers weer meer vliegverkeer.

DELEN